új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
 • Befejeződött Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra két és félórás tájékoztatója.

 • A hatvanpusztai majorság nagy része gazdasági tevékenységre alkalmas, de vannak benne oktatásra alkalmas helyiségek - mondta a miniszter, aki szerint a témáról a HVG lejáró cikket írt. Gulyás szerint a kormányfő apjának cégeiből kivett nyereség teszi lehetővé az építkezést a majorságban.

 • Gulyás Gergely megismételte, hogy ezúttal kigyűjtik azoknak a 60 év felettieknek a nevét, akik még nem regisztráltak és nem oltatták be magukat, majd a háziorvosok egyenként megkeresik ezeket az embereket, hogy rábeszéljék őket az oltásra.

 • Gulyás Gergely szerint 10-20 alatti esetszámban, de már kimutatták a koronavírus delta variánsát hazánkban.

 • Ugyancsak az Index kérdésére, hogy mikor megy nyári szünetre a Kormányinfó Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy jövő csütörtökön mindenképpen lesz tájékoztató, viszont addigra majd eldől, hogy a kabinet mikor tér át a nyaranta megszokott kétheti ülésre. Ha erről lesz döntés, akkor azt jövő csütörtökön ismertetik az újságírókkal.

 • Az Index kérdésére, hogy mikorra készül el a korábban jelzett pedofilnyilvántartás, a miniszter azt mondta, hogy heteken belül és mindenki megtalálható lesz benne, aki érintett, így Kaleta Gábor is.
 • Az Index nemrég cikksorozatban foglalkozott a hazai nőgyógyászatban fellelhető problémákkal. Mint ismert, márciusban 5500 dolgozó távozott az állami egészségügyből, hiányukat a szülész-nőgyógyász szakma érezte meg a leginkább. Tervez-e a kormány fejlesztéseket ezen a területen? Hogyan akar gondoskodni a humánerőforrás pótlásáról? - kérdeztük Gulyás Gergelytől.

  A miniszter szerint az egészségügyben 1200-al több orvos van most, mint amikor az új szolgálati jogviszonyról szóló törvényt elfogadták, és ápolóból is többen vannak. A nőgyógyászati szakterületre viszont nem biztos, hogy ez igaz, de ott is körülbelül háromszorosára emelték a fizetéseket, és a paraszolvencia kivezetése ezt a területet érintette a legsúlyosabban. Egy rossz rendszernek a hagyatéka, amivel küzdenek, mert a nőgyógyászatban volt a leginkább igaz az, hogy az orvosi jövedelem mellékes volt és a hálapénz óriási jelentőséggel bírt. Az, hogy milyen pótlékok lesznek a nőgyógyászatban, arra az Országos Kórházi Főigazgatóság fog javaslatot tenni, legkésőbb szeptemberben dönt erről a kormány.

 • A 2023-as atlétika vb-hez adottak a politikai feltételek - mondta Gulyás Gergely az Index kérdésére válaszolva. A Diákváros koncepciója jó terv és szeretnénk megvalósítani. A Fudan egyetemmel kapcsolatos vita pedig - szerinte - ettől teljesen független. Mi azt koncepciót fogadtuk el, hogy csak akkor lesz egyetem, ha ezt a budapestiek támogatják - erősítette meg a miniszter.

 • Közbelépnek-e és csökkentik -e a benzinárakat - hangzott el az RTL kérdése. Gulyás Gergely válaszában azt mondta, hogy a kormány figyeli a folyamatokat, de egyelőre nem tervez lépést ebben az ügyben.

 • Külföldre zöld kártyával lehet menni, a hazai oltási igazolvány csak az első oltás beadását tartalmazza. Mivel kevés rendezvényformánál használják/kötelező a védettségi igazolványt, ezért el lehet gondolkodni azon, hogy hogyan lehet általánossá tenni az alkalmazási feltételeit. Gulyás Gergely megismételte, hogy ha a szakemberek ezt szükségesnek tartják, akkor megkezdik a 3. oltás beadását, azok számára akiknek ez szükséges. 

 • A Pfizer oltóanyagából van a legtöbb, hasonlóan nagy mennyiség áll rendelkezésre a Sinopharmból. Szputnyikból ötvenezernél kevesebb, míg Modernából és Janssenből többszázezer darab van az országban.

 • Gulyás Gergely szerint, ha a társadalom 85 százaléka be lenne oltva, a delta variáns ellen is meglenne az immunitás, de a modellek szerint a negyedik hullám még a második csúcsát sem érheti el.

 • A kormány megvárja a szakértői jelentéseket a nálunk használt vakcinák hatékonyságával kapcsolatban. Ha ezek majd azt mutatják, hogy szükséges lesz, akkor a kormány foglalkozik a 3. oltás kérdésével, egyébként - tette hozzá a miniszter - minden oltásból van elegendő mennyiség egy esetleges 3. oltás elrendelésekor.

 • Gulyás Gergely elismerte, hogy a nemzeti konzultáció plakátjait a kormány készíttette. Kérdésre, hogy miért fura emojik jelennek meg a reklámokban, a válasz az volt, hogy a reklám bizony legyen figyelem felkeltő. 

 • Gulyás Gergely nem tudja mennyire etikus a Bizottság kéréseiről beszámolni, de ha az a céljuk, hogy az Alapjogi Charta betartásáról nyilatkozzunk, azt szívesen megteszik. A konkrét kérések arra vonatkoznak, hogy az oktatásban a diszkriminációmentességet biztosítsa a kormány.

 • Gulyás Gergelytől azt kérdezték, ha a helyreállítási alap forrásait a melegellenes törvény módosításához kötnék, változtatnának-e a jogszabályon? A miniszter szerint a zsarolás nem tartozik a Bizottság eszköztárába, ha pedig nem jutnak egyezségre, van lehetőség a vita rendezésére az Európai Bíróságon. Magyarország a bírósági ítéleteket mindig végrehajtotta.

 • Budapest készen áll a találkozóra az ukrán legfelsőbb vezetéssel. Támogattuk eddig is Kijev euro-atlanti integrációját, a vízum-liberalizációt is, de ezután egy kisebbségellenes oktatási nyelvtörvényt fogadtak el. Kértük, hogy állítsa helyre Kijev a jogszabály eredeti formájában, eddig ez nem történt meg, a tárgyalások csak ezután kezdődhetnek meg.

 • Gulyás Gergely bejelentéseket tett a drámaian megemelkedett építőanyag-árakkal összefüggésben:

  • Az építőanyagok kivitelére engedélyt vezetnek be, ez az uniós tagság miatt csak előzetes műszaki ratifikációt követően lehetséges, 2021. október elsejétől.
  • A bejelentési kötelezettséget építőanyagokra és építőipari termékekre azonnali hatállyal bevezetik, ez azt jelenti, hogy Magyarországról meghatározott építőanyagokat a bejelentést, és a bejelentés tudomásul vételét követően lehet kivinni. Ide tartozik: az acél- és vastermékek, a szigetelőanyagok, homok, kő, kavics és sóder.
  • A fuvarozást is nyomon fogják követni, ezt is be kell jelenteni.
  • Kiegészítő bányajáradékot vezetnek be egyes alapanyagoknál: kőfejtés, gipsz, krétabányászat, kavics, homok, agyagbányászat, cementgyártás, illetve mész- és gipszgyártás tevékenységet végző vállalkozás a homok, kavics, sóder, cement esetén a kormány által meghatározott áron felüli értékesítés esetén a különbözet 90 százalékát kiegészítő bányajáradékot fizet meg. Ez azokra a cégekre terjed ki, amelyeknek az árbevétele a 3 milliárd forintot meghaladja.
  • A bányászati kitermelési kötelezettség határidejét 2 évről 1 évre szállítják le, és bővítik a Gazdasági Versenyhivatal eszközeit.
 • Felelőtlenség az antitestvizsgálat, mert bizonytalan – jelentette ki Gulyás Gergely. Minden nálunk engedélyezett oltóanyag biztonságos, ebbe beletartozik a Sinopharm is, amelyet az Egészségügyi Világszervezet is engedélyezett.

 • A bányászati kitermelés határidejét 1 évre leszállították, aki nem kezd el egy éven belül termelni, annak engedélyét visszavonják. A foglalkoztatottak száma 4 millió hatszáz ezer és ez 47 ezerrel haladja meg az előző havi számot. A 15-60 év közöttiek foglalkoztatási rátája 72,3 százalék, amely jóval magasabb, mint volt a Gyurcsány kormány időszakában. Ha a  gazdasági növekedése idén eléri az 5,5 százalékot, akkor a kisgyermekesek megkapják a 2021-ben befizetett szja-t egy bizonyos korlátig jövőre.

 • Több mint félmillió uniós zöld kártyát nyomtattak ki. Aki külföldre akar utazni, az mindenképpen tájékozódjon a Külügyminisztérium konzuli oldalán, hogy milyen protoll szükséges az adott országba történő belépéshez. A beoltottak száma 5019000 fő körül van, tegnap 44 fertőzöttet jelentettek és 1 ember hunyt el. 

 • Gulyás Gergely ismertette, hogy a helyreállítási alap ügyében hónapok óta zajlanak a tárgyalások, és az kétségkívül igaz, hogy az elmúlt két-három hétben már lezárt területekkel kapcsolatban is abszurd követelésekkel állt elő a Bizottság, de az, hogy elutasították volna a tervet, vagy hogy ne lennének tárgyalások, azok valótlan állítások. Magyarország korrekt partnerként jár el, az a kérdés, hogy a Bizottság mennyire tudja függetleníteni magát a brüsszeli politikai kampánytól.

 • A 4. hullám vélhetően nem kerül el bennünket és a delta variánssal szemben a szakemberek szerint az idehaza használt oltóanyagok hatásosak. Az  oltási akciókat indítanak, a 60 évnél idősebb, be nem oltott emberek számára, felkeresik és javasolják nekik az oltást. Erről az Operatív Törzs döntött. 

 • A kormány mai ülésén az EP-vitáról és a Magyarországgal szemben indult "példátlan" kampányról is tárgyalt.  Gulyás Gergely szerint az mindennek a legalja, elfogadhatatlan, tűrhetetlen, hogy az EP a magyar gyermekvédelmi törvény ügyét egy olyan képviselőre bízta, akit meleg bosszúpornó miatt jogerős szabadságvesztésre ítéltek. Ez jól mutatja azt a civilizációs szakadékot, ami az EP baloldali többsége és a magyar kormány között fennáll.

  Brüsszel hiába akarja elérni, hogy LMBTQ-aktivistákat engedjünk be az óvodákba, "mi erre nem vagyunk hajlandók". Magyarország mindenki emberi méltóságát tiszteletben tartja, nincs dolga a kormánynak azzal, hogy felnőttként ki hogyan éli az életét, ha a jogszabályokat betartja. A miniszter leszögezte, hogy a gyűlöletbeszéd Magyarországgal szemben is tilos.

 • Élőben közvetítettük az Európai Parlament mai ülését, a téma a melegellenes pedofiltörvény volt.

 • Az Európai Bizottság nem akarja támogatni annak a 7,2 milliárd eurós támogatásnak a folyósítását, amelyet Magyarország a 750 milliárd eurós gazdasági helyreállítási alapból (RRF) kért – írja diplomáciai forrásaira hivatkozva a Politico.

 • Szerdára virradóra 44 új koronavírus-fertőzöttet igazoltak, meghalt egy beteg, így az elhunytak száma 29 999 fő.