Újabb bűncselekmény miatt ítélték nyolc és fél évre a Marian Cozma-gyilkosság tettesét

2021.07.07. 09:55

Emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nem jogerősen nyolc év hat hónap fegyházbüntetésre ítélt a Székesfehérvári Törvényszék egy visszaeső vádlottat – közölte a törvényszék kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint az elsőrendű vádlott – aki korábbi sajtóinformációk szerint a veszprémi kézilabdázó, Marian Cozma 2009. évi bestiális meggyilkolásában részt vevő Sztojka Iván – a „huzamosabb idejű szabadságvesztésből” történő szabadulását követően rendszeres legális jövedelemmel nem rendelkezett.

A férfi ehelyett felvette a kapcsolatot az általa korábban megismert, prostituáltként dolgozó sértettel, akitől elvette a jövedelmét. A másod- és harmadrendű vádlottak bankkártyás tranzakciókkal segítették Sztojkát.

A Székesfehérvári Törvényszék Sztojka Ivánt a nyolc év hat hónap fegyház mellett mellékbüntetésként nyolc évre eltiltotta a közügyektől. Emellett 1,399 millió forint erejéig vagyonelkobzást rendelt el vele szemben, továbbá határozott arról is, hogy büntetéséből feltételesen nem bocsátható szabadságra.

A bíróság az ügy másod- és harmadrendű vádlottját folytatólagosan elkövetett pénzmosásban mondta ki bűnösnek, őket egy-egy év börtönbüntetésre ítélte, három év próbaidőre felfüggesztve. A negyedrendű vádlottat bizonyítottság hiányában felmentették a folytatólagosan elkövetett pénzmosás vádja alól.

A törvényszék tájékoztatása szerint az ítélet nem jogerős, az elsőrendű vádlott letartóztatását a másodfokú eljárás befejezéséig – de legfeljebb a nem jogerős ítélettel kiszabott szabadságvesztés tartamáig – fenntartották.

Sztojka Ivánt korábban jó magaviselet címén négy évvel előbb engedték ki a szombathelyi börtönből, mint amit a jogerős ítéletben 2012-ben megszabtak. A Kúria ekkor jogerősen 13 év börtönbüntetésre ítélte a még 2009-ben elfogott férfit, miután segédkezett Raffael Sándornak és Németh Győzőnek Marian Cozma veszprémi kézilabdázó brutális meggyilkolásában. Feltételes szabadlábra helyezését követően egy szemtanú szerint Sztojkának „szabadulóbulit” rendeztek, és csakhamar új BMW-je is lett. A bíróság korábban 200 millió forintos kártérítést ítélt meg a Cozma családnak, de a hozzátartozók azóta sem láttak ebből egy fillért sem.

Sztojka Ivánt 2019-ben tartóztatták le ismét bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett kerítés és kitartottság megalapozott gyanúja miatt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport