Farkasok terrorizálják a juhokat és bárányokat a Mátrában

2021.07.07. 20:53 Módosítva: 2021.07.07. 21:20
Egyre több farkastámadás történik a Mátrában, a Bükkben és a Zempléni-hegység környékén – írta a Népszava.

Katona Péter, egy mátranováki gazda arról számolt be, hogy egy alkalommal rengeteg halott állatot találtak a tanyán.

Mentünk korán reggel a tanya felé, hogy megnézzük az állatainkat, s itt is, ott is elhullott bárányokat, juhokat találtunk. Huszonkét haszonállat pusztult el, további tíz sérült példány gyógykezelése jelenleg is folyik

– mondta, hozzátéve: szerinte egyértelmű, hogy a farkasok csaptak le a haszonállatokra.

Földi Gyula, a Magyar Juh és Kecsketenyésztő Szövetség elnökségi tagja elmondta, hogy nem ez volt az első farkastámadás a térségben. Állítása szerint a farkasok egyre beljebb merészkednek az országba, és már teljes családok élnek nálunk kölykökkel együtt.

A mostani támadás azért aggasztó, mert ezúttal nemcsak felnőtt farkasok portyázhattak, a harapásnyomokból és egyéb jelekből úgy vélik, a kölykökkel karöltve támadtak – mondta.

Egyelőre azonban még nem biztos, hogy valóban farkasok voltak-e az elkövetők. Ennek bebizonyításához genetikai vizsgálatokra van szükség, amelyek jelenleg is készülnek, de a jelek egyértelműnek tűnnek. 

A legtöbb állattartó  a saját területén kiépítette azt a villanypásztor-rendszert, amely a kisebb ragadozóktól és a kutyáktól segít megvédeni a nyájat, de ezek a kerítések a farkasokat már nem tudják távol tartani. 

Emiatt a gazdák szerint az lenne a helyénvaló, ha a veszélyeztetett területeken az állam támogatná egy erősebb villanypásztor-rendszer megépítésének pluszköltségeit.