Az éjszaka, amikor minden a repülésről szól

DSC2205
2021.07.07. 18:32 Módosítva: 2021.07.07. 18:32

A repülőtér és a repülés világa sokak számára mind a mai napig titokzatos. Ezen a hétvégén sok mindenről lerántják a fátylat, és megmutatják, mi történik a hétköznapokon a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér kulisszái mögött.

Péntek délutántól folyamatosan indulnak az esti, éjszakai reptérlátogatások, amelyeken bemutatják a légikikötő éjszakai életét: nemcsak a kivilágított pályákat, gurulóutakat lehet megcsodálni, hanem azt is, hogyan történik a járatok kiszolgálása, hogyan készítik fel az indulásra a nagy teherszállító gépeket, mi történik a járatok 30–40 perces fordulóideje alatt.

Első alkalommal szerveznek különleges hangártúrákat együttműködésben az Aeroplex of Central Europe vállalattal, ahol a látogatók testközelből nézhetik meg, hogyan zajlik egy repülőgép nagyjavítása, milyen érdekességeket rejt a karbantartóbázis, és az is kiderül, milyen gyakran esnek át ápoláson az utasszállító repülőgépek.

Az Aeropark repülőmúzeumban kiállított történelmi repülőgépek pilótafülkéiben ismét felgyúlnak a fények, megszólalnak a fedélzeti rádiók. Az ikonikus típusokon olyan pilóták várják az érdeklődőket, akik annak idején az IL-18-ason, vagy a TU-154-esen kezdték pályafutásukat.

Pénteken este Pilóta Talkshow is lesz a ferihegyi repülőmúzeumban: a meghívott vendégek között olyan kapitányok, elsőtisztek mesélnek majd hivatásukról, akik a világ legmodernebb és legnagyobb repülőgépeit vezetik. Érkezik Szüle Zsolt Boeing 747-es kapitány, Hajdu Gergely Boeing 787-es elsőtiszt, és Pajor D. Dávid Airbus A320-as elsőtiszt. A meghívottak között szerepelnek a Malév egykori pilótái: Darida Tamás, Trangóni Béla és Dávid Imre azt a korszakot is felidézi, amikor a légitársaságnál megkezdődött az átállás a szovjet típusokról a nyugati repülőgépekre.

A TU-154-es fedélzetén egymást követik a légiutas-kísérő foglalkozások, amelyeken a látogatók belekóstolhatnak a stewardessek hétköznapjaiba. Kiderül, milyen „láthatatlan” feladataik vannak egy repülőúton, hogyan gondoskodnak 180 utas biztonságáról 10 ezer méteres magasságon.

Felvonulnak a legmodernebb és az oldtimer repülőtéri járművek. Pénteken este este bemutatkozik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren szolgáló, közel 40 tonnás, 12 ezer liter víz szállítására képes Rosenbauer Panther tűzoltóautó. Megmutatják, milyen hatalmas gépekkel gondoskodik a Budapest Airport a téli időszakban a futópályák és a forgalmi előterek takarításáról, milyen különleges autó végzi a fékhatásmérést a pályákon. Minden órában elindulnak a reptéri oldtimer kocsik. A vendégek megismerkedhetnek azzal a 40 éves tűzoltóautóval, Simbával, amely a 80-as években a nyugati technikát képviselte Ferihegyen. De kipróbálható lesz az a repülőgépvontató, amelyik 60–80 tonnás repülőgépeket tol hátra a forgalmi előtéren. Az oldtimerek rajongói pedig élménykört tehetnek az előteres Zsigulival, a rendőr Ladával, a follow me-s Wartburggal, vagy az igazi ritkaságnak számító hosszított Volvo 245-össel, melyek évtizedekkel ezelőtt szintén Ferihegyen szolgáltak.

Mindkét nap folyamatosan indulnak a kb. 60 perces tematikus séták a repülőmúzeumban, amelyeken az érdeklődők megismerhetik, milyen volt az a korszak, amikor még belföldi járatok kötötték össze az ország nagyvárosait, és milyen volt a hőskorban pilótaként dolgozni a repülőgépek fedélzetén.

(Borítókép: TU-154-es repülőgép a z Aeroparkban a Múzeumok Éjszakáján 2021. június 26-án. Fotó: Kaszás Tamás / Index)  • Tippek
  • Bankszámla