Újabb ezer ingyenes antitest-vizsgálatot ajánl fel a főváros a budapestieknek

2021.07.07. 19:39 Módosítva: 2021.07.07. 19:40

A Fővárosi Önkormányzat ezen a héten ezer budapesti lakos ellenanyagszintjét vizsgálta, jövő héten pedig újabb ezer 60 év felettinek biztosítanak lehetőséget a kialakult védettség feltérképezésében.

Az oltóanyagok hatásosságának mértékével kapcsolatban széles körben nyilvánosságot kapott aggodalmak miatt az önkormányzat fontosnak tartja a fővárosi időskorú lakosság védettségének, a szervezetükben megjelenő antitest-szint mérésének lehetőségét 

– hangsúlyozta a Főpolgármesteri Hivatal.

A tesztelésre július 12-től 16-ig minden nap 7–11, valamint 16–20 óra között van lehetőség az V. kerületi Városháza parkban, egy mobil tesztelőponton. A tesztelés regisztrációhoz kötött, csütörtökön 8 órától lehet időpontot foglalni, a kerületi szakrendelőkben pedig július végéig lehet részt venni a szűrésen. A felajánlott összesen 20 ezer tesztből 18 ezernél a mintavételeket a lakosok szűrésében közreműködést vállaló budapesti kerületekben végzik, de a kapcsolódó laborvizsgálatot is a főváros biztosítja. Kedden elindult a tesztelés a III., a XI., a XII., a XIV. és a XV. kerületben, csütörtökön pedig indul a IV., a VI., a VIII. és a XVIII. kerületben. A további kerületekben jövő héten vagy azután lehet ingyenes antitest-vizsgálatra menni.

A vizsgálatok minden esetben önkéntes alapon történnek. A vizsgált mintához vénás vérvételre van szükség, melyet az infekciókontroll-szabályok betartásával zárt rendszerben végeznek a szakemberek. Azt kérték, hogy kellő körültekintéssel jelentkezzenek a vizsgálatra azok, akik olyan, például véralvadásgátló gyógyszert szednek, amelyek esetén a kontroll nélküli vérvétel nem ajánlott.

Rengeteg ember keres meg engem és a kollégáimat, hogy elmondják, félnek, hiszen a Sinopharm vakcinája után semmilyen védettség nem alakult ki a szervezetükben

– írta közösségi oldalán Karácsony Gergely, aki emiatt levélben kérdezett rá a belügyminiszternél a harmadik oltás lehetőségére. A főpolgármester Pintér Sándortól azt a választ kapta, hogy folynak a vizsgálatok, és azok eredményét nyilvánosságra hozzák.