Jön a hidegfront, négycentis jég is eshet

DSZZS20180508035
2021.07.08. 16:30

Csütörtökön az ország nagy részén derült, napos, száraz idő lesz, de a késő délutáni, esti órákban a Nyugat-Dunántúlon helyenként erősebben megnövekedhet a gomolyfelhőzet és előfordulhat egy-egy zápor, zivatar, amely akár hevesebb is lehet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében. 

Mint írják, éjszaka egyre több gomolyfelhő jelenik meg az égen, de főleg keleten még gyengén felhős vagy derült időre számíthatunk. Elsősorban az ország nyugati, északnyugati harmadán alakulhat ki szórványosan záporeső, zivatar. 

Helyenként felhőszakadás, jégeső is előfordulhat.

Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Hosszabb napos időszakok eleinte inkább a Tiszántúlon, késő délutántól főként a nyugati megyékben lehetnek. Többfelé várható záporeső, zivatar, a déli órákig nagyobb eséllyel hazánk északnyugati, nyugati felén, majd keleten is, estétől már elsősorban a Dunától keletre.

Helyenként ezen a napon is felhőszakadás, jégeső várható. A déli, délkeleti, majd északi, északnyugati szelet sok helyütt erős lökések kísérik. Zivatar térségében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 16 és 24 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken 25 és 37 fok között alakul, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Hidegfront hozza a hűvöset 

Nyugat felől érkezik pénteken a hidegfront, amelynek hatására mérséklődik a hőség. Péntekre zivatarveszély miatt az egész országra másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat – olvasható az MTI-nek eljuttatott közleményben. 

Veszélyjelzésükben azt írták: a valószínűbb forgatókönyv szerint péntekre virradóra alakulnak ki intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felén. 

Éjszaka a zivatarokat óránként 70 kilométert meghaladó szél, akár két-három centiméteres átmérőjű jég és intenzív csapadék kísérheti.

Péntek délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat óránként 90 kilométernél erősebb széllökés, két-három, 

helyenként akár négy centiméteresnél is nagyobb jég és felhőszakadás kísérheti.

Délután a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő. Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség – tették hozzá.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzése szerint péntek hajnalban 16–24 fok várható. A nappali maximumok 25 és 37 fok között alakulnak, északnyugaton mérhetik az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékeket.

Szombaton a Dunántúlon többnyire gyengén felhős, napos időre lehet számítani, másutt a többórás napsütés mellett több helyen valószínű zápor, zivatar. A szél a Dunántúlon megélénkül, helyenként megerősödik, másutt zivatarok környezetében lehet erős, akár viharos széllökés. A leghidegebb órákban 14-21 fok lehet. Délutánra 27 és 33 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap a napsütés mellett többfelé alakulhat ki záporeső, zivatar. Jellemzően mérsékelt marad a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb hőmérséklet 14–21, a legmagasabb 26–32 fok között valószínű.

(Borítókép: Jégeső Budapesten  2018. május 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)