Iskolásoknak szóló weboldalt indít a Magyar LMBT Szövetség

2021.07.08. 13:29 Módosítva: 2021.07.08. 13:45

Honlapot indít a Magyar LMBT Szövetség a középiskolás korosztály tájékoztatására. A Szivárvány Szakkör névre keresztelt weboldal és a hasonló nevű kiadvány olyan kérdésekre kíván választ adni, hogy mi a különbség a szexuális irányultság és a nemi identitás között. 

A pedagógus szakemberek által összeállított kiadványnak és honlapnak külön aktualitást ad a mai hatályba lépett pedofil-ellenes jogszabály, amelyet a szervezet homofób propagandatörvénynek nevez, amivel megpróbálják száműzni a másságot az iskolákból és a médiából. A honlapon a fiatalok a témával kapcsolatos kérdéseiket is feltehetik, amelyekre a Háttér Társaság információs és lelkisegély-szolgálatának munkatársai válaszolnak. 

Az MTA Szociológiai Kutatóintézete és a Háttér Társaság több mint 2400 LMBT ember bevonásával készült kutatása szerint a meleg, leszbikus és biszexuális fiatalok 86 százaléka

18 éves kora előtt már tisztában volt vele,

hogy azonos nemű személyekhez (is) vonzódik, a transznemű fiatalok több mint kétharmada pedig már 14 éves kora előtt érezte, hogy nem azonosul a születéskori nemével. 

A Háttér Társaság egy másik, 2017-es kutatása szerint a 13-21 év közötti LMBTQI fiatalok

  • 64 százaléka vált szóbeli erőszak,
  • 22 százaléka fizikai zaklatás és
  • 13 százaléka fizikai bántalmazás

áldozatává az iskolában a kutatást megelőző tanév során. A Sokszínűség Oktatási Munkacsoport tavalyi kutatása szerint a közel 500 megkérdezett pedagógus 56 százaléka tapasztalt ilyen jellegű előítéletes megnyilvánulásokat az iskolában.