Paksi bővítés: folyamatosan zátonyra futnak az orosz engedélytervek

2021.07.08. 10:16 Módosítva: 2021.07.08. 10:18

Az atomerőmű-beruházást levezénylő állami Paks II Zrt. már benyújtotta a talajszilárdítási és résfalazási engedélykérelmét az Országos Atomenergia Hivatalhoz, de a z elbírálás zajlik, erre három hónap áll rendelkezésre.  

Ezt közölte a Népszava kérdésére a nukleáris hatóság, ami azt jelenti, hogy hiába  igyekezett a kormány a nukleáris biztonsági szabályok felülírásával meggyorsítani az előkészületeket, még a gödörásás sem kezdődhet meg  a létesítési engedély szeptember 30-ra várt elbírálása előtt. 

A napilap úgy tudja,  hogy az orosz fél által kidolgozott engedélytervek nem bizonyultak teljesen megfelelőnek, és folyamatosan fennakadtak a független szakértők többfokozatú véleményezési rostáján. Orbán Viktor és Alekszej Lihacsov Roszatom-vezérigazgató decemberi találkozója után a Miniszterelnöki Sajtóiroda azt közölte, hogy a földmunkák 2021 első felében kezdődhetnek, ezen viszont már túl vagyunk, és még szinte egy kapavágás sem történt. 

Az erőmű-bővítésre  2014-ben kötött  magyar-orosz kormányegyezmény után Lázár János akkori kancelláriaminiszter még 2023-as átadást helyezett kilátásba, de mivel a sokkal kisebb volumenű tram-train-beruházáson is már 15 éve dolgozik, aligha lehetnek a paksi bővítésnek jobb kilátásai.  Kovács Pál, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár legutóbb már 2030-as átadást prognosztizált a két új 1200 megawattos atomblokkra.