Ügynökmúlttal nem lehet indulni az ellenzéki előválasztáson

2021.07.08. 10:20 Módosítva: 2021.07.08. 10:22

Július 8-tól a hatpárti szervezésű ellenzéki előválasztás hivatalos honlapján letölthetővé váltak a szükséges dokumentumok – írják az összefogás pártjai közleményükben. Július 26-án indul és augusztus 15-én zárul az előválasztás jelöltjeinek, valamint szervezeteinek regisztrációja.

A jelöltté válás feltételei többek között:

  • a 30 napnál nem régebbi erkölcsi bizonyítvány,
  • a feddhetetlenségi nyilatkozat,
  • és az 1972. december 31-e előtt születettek esetében az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának igazolása, hogy az aspiráns 1990 előtt nem volt ügynök.

Az indulóknak nyilatkozniuk kell arról is, hogy megválasztásuk esetén melyik párt frakciójába ülnének be, vagyonnyilatkozatot kell tenniük, illetve kötelező elfogadniuk a közös értéknyilatkozatot és etikai kódexet.

Arra is lehetőséget biztosítanak, hogy a hat szövetségesen kívül jelölő szervezetként más pártok vagy egyesületek is részt vegyenek az előválasztáson.

Ennek legfontosabb feltétele egy nyilatkozat, amelyben elfogadja a szervezet az előválasztás szabályait és eredményeit, tehát nem indul el külön 2022-ben. Igazolni kell a köztartozás-mentességet is.

A technikai adminisztrációt az Országos Előválasztási Iroda (OEVI) bonyolítja le, az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) a lehető leggyorsabban, konszenzussal hoz döntést az indulni szándékozókról.

Az ajánlóíveket augusztus 23-tól lehet felvenni, és szeptember 6-án 10 óráig adhatók le. Az egyéni képviselőjelölteknek négyszáz, a miniszterelnök-jelölteknek húszezer érvényes ajánlásra van szüksége. Az első fordulót szeptember 18–26., a kormányfőaspiránsokat érintő másodikat október 4–10. között tartják.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy június 29-től július 4-ig sorozatunkban egyenként mutattuk be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket. A KutatóCentrum az Index megbízásából online felmérést készített a 18–64 év közötti, gazdaságilag aktív online népesség körében az ellenzéki előválasztásról, ennek eredményét figyelembe véve a Pálinkás Józsefről szóló portré után, szerdán (30-án) Fekete-Győr Andrásról, csütörtökön (július 1-jén) Márki-Zay Péterről, pénteken (július 2-án) Dobrev Kláráról, szombaton (július 3-án) Karácsony Gergelyről, végül pedig a kutatás szerint a legesélyesebb jelöltről, Jakab Péterről vasárnap (július 4-én) közöltük portrécikkünket.