Nagy a baj a zalaegerszegi traumatológiai osztályon

215292658 5667585593311654 6677093389766115392 n
2021.07.09. 12:48

A Zala Megyei Szent Rafael Kórház Traumatológiai osztályának megszűnéséről írt egy zalaegerszegi civil, Föőr Gábor a közösségi oldalán, aki már több alkalommal is élesen kritizálta a várost érintő közügyeket. Feltételezése szerint a

Zala megyei kórházban összeomlóban van a traumatológiai osztály,

amelynek előjeleiről már az Index is beszámolt korábban.

Úgy tűnik, hogy a két héttel ezelőtti helyzetet nem sikerült megoldania a kórház vezetőségének, amikor a kórház Traumatológiai Osztályának dolgozói közül hét traumatológus szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát pénzügyi okokra hivatkozva.

Az egyik olvasónk pár napja arról számolt be, hogy egy hétvégi apróbb baleset miatt visszarendelték a traumatológiai szakrendelésre, ahol időpontot nem tudtak adni neki. Beszámolója szerint kora reggel már megjelent az osztályon, azonban több órás várakozást követően sem tudtak ellátni egyetlen egy beteget sem.

A rendelési idő elméletileg 7:30-kor kezdődött, most közel dél van, rendelés még nincs, orvos nincs, nővér nincs, tájékoztatás sincs. Közel 100 ember vár rendelésre köztük sok idős és gyerek.

A Szent Rafael Kórház vezetősége az Index megkeresését követően közleményt adott ki, amelyben úgy reagált, hogy a traumatológiai ellátás továbbra is biztosított a betegek számára. A kórház válaszában kitért arra, hogy két hete a kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével.

Intézményünk a megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat jelentősen megemelte. A felmondás alatt álló traumatológusok ennek ellenére újabb követelésekkel álltak elő. Intézményünk megvizsgálta ezeket a követeléseket és kórházunk menedzsmentje a megegyezés reményében az elmúlt napokban lefolytatta utolsó tárgyalását az érintett orvosokkal.

Az elmúlt napok tárgyalásai a kórház vezetősége és az orvosok között azonban nem vezetett eredményre, mivel a kórház közleménye szerint az újabb követelések a szakmaiságot nélkülözik, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges, valamint a társosztályokra indokolatlanul hárított volna át jelentős ügyeleti terheket.

A kórház a folyamatos betegellátás érdekében jelezte az illetékes szervek felé az átszervezés szükségességét. Közleményükben kiemelik, hogy a sürgősségi betegellátás és a traumatológiai járóbeteg szakrendelés változatlanul működik.

A sérültek további ellátását a kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya koordinálja. A műtéti beavatkozásra szoruló betegeket pedig a Kanizsai, a szombathelyi és a kaposvári Kórház fogadja.

Mint írják, a lehető legrövidebb időn belül újjászervezi a Traumatológiai Osztály működését olyan szakorvosok bevonásával, akik munkájuk során a gyógyítást és a betegek ellátását tekintik elsődleges céljuknak, intézményünk és kollektívája iránt pedig elkötelezettek.

A helyzeten kíván javítani a Pécsi Tudományegyetem, amely a már meglévő oktatási-betegellátási együttműködését fűzi szorosabbra a Zala Megyei Szent Rafael Kórházzal – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében. Mint írják,

a szívsebészet területén már kialakult kooperációt követően a Pécsi Tudományegyetem támogatásával megerősödve működik a megyei kórház traumatológiai osztálya.

A kórházi osztály kihelyezett oktatási egységként a hallgatók, rezidensek gyakorlati képzési lehetőségeit bővíti. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter elmondta, az együttműködésnek köszönhetően az eddiginél magasabb színvonalon működhet tovább a város és megye traumatológiai ellátása.

(Borítókép:  Zala Megyei Szent Rafael Kórház / Facebook)