Sortűzként pusztított végig a jégeső a fél országon

2021.07.09. 19:28 Módosítva: 2021.07.09. 20:41

Több településen is mandarin, golflabda vagy éppen dió méretű jégdarabok hullottak az égből, nem kímélve embert, állatot, fákat vagy bármilyen tulajdont. 

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat újra frissítette a térképet, amelyen azt jelzi, hogy országszerte merre kell durva zivatarokra számítani. Korábban azt írták, hogy késő délutántól heves zivatarokra számíthatunk: dél felől várhatóan egy kiterjedt zivatarrendszer éri el az országot, amely késő estére fokozatosan északkeletre helyeződik át. A leghevesebb gócokat szélroham (90-100 km/h, de ezt meghaladó sem kizárt), jégeső (akár több centiméteres) és felhőszakadás (rövid idő alatt lehulló több tíz milliméter csapadék) is kísérheti. 

Korábban még az egész országra első- vagy másodfokú figyelmeztetés volt érvényben, most azonban ez megváltozott. Úgy tűnik, a Komárom-Esztergom, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Heves, Jász-Nagykun, Csongrád, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek újabb jégverésre számíthatnak, ezeken a területeken ugyanis másodfokú figyelmeztetés van érvényben zivatar miatt, míg elsőfokú figyelmeztetés érvényes Somogy megyére. 

Kis megkönnyebbülést hoz az este a Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Vas és Zala megyékben élőknek. Ezeken a területeken semmilyen figyelmeztetés nincs érvényben. 

Forrás: MET.hu
Forrás: MET.hu

Korábban az Index is beszámolt arról, hogy az Időkép olvasói fotói alapján mandarin nagyságú jég esett az égből Tatán. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Ipolytölgyesen 5–8 centiméteres nagyságú jég esett. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Budapestet is elérte a jég, ugyanis Pestszentlőrincen köröm nagyságú jég hullott az égből, ami valószínűleg nem okozott károkat. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Nem így jártak a veresegyháziak. Ott egy kicsit nagyobb, inkább golflabdányi szemek estek.

Kispestet is elverte a jég, az Időkép egyik olvasója videót is készített róla. Ha teheti, hanggal nézze meg. 

Sellyén is meglepetten nézegethettek ki az ablakon az emberek, ott is megjelent ugyanis a mandarin méretű jég. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

 A XX. kerületben pedig néhányan megszemlélhették, milyen is az a virágjég. 

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép


  • Tippek
  • Babaváró hitel