Csökken a fertőzöttek száma, nincs halálos áldozat

D ATI20210620012
2021.07.09. 09:32

Péntekre 44 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában nem volt halálos áldozata a koronavírus-járványnak idehaza – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalán. Kórházban 87 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 13-an vannak lélegeztetőgépen.

  • A beoltottak száma 5 529 428 fő, közülük 5 145 484 fő már a második oltását is megkapta. 
  • A járvány kezdete óta összesen 808 437 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • A járvány kezdete óta összesen 30 004 halálos áldozatot követelt a járvány.
  • A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 741 083 fő.
  • Az aktív fertőzöttek száma 37 350 főre csökkent.

Egy nappal korábban 55 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt 5 ember. Kórházban 72 koronavírusos beteget ápoltak, közülük 13-an voltak lélegeztetőgépen csütörtökön. A beoltottak száma tegnap 5 523 878 fő volt, közülük 5 126 330 fő már a második oltását is megkapta aznap.

A kormányzati tájékoztató oldalon hangsúlyozzák, hogy a regisztrációs honlap folyamatosan nyitva van, még nem késő kérni a vakcinát. Az oltásra jelentkezhet

  • minden Magyarországon élő magyar állampolgár (12 év feletti gyermekeket is tudnak regisztrálni a szülők).
  • külhoni magyarok (magyar állampolgárok, magyar igazolvánnyal rendelkezők),
  • külföldön élő magyar állampolgárok,
  • Magyarországon élő külföldiek (számukra angol nyelven is elérhető a regisztrációs felület).

Kérik, hogy a regisztráltak különösen figyeljenek a személyes adatok, az okirat-azonosítók, elérhetőségek pontos megadására. Felhívják a figyelmet arra, hogy a regisztráció után az adatok ellenőrzése és érvényesítése néhány napot vesz igénybe.

Ezt követően az érvényes regisztrációval rendelkezők (külön értesítés nélkül) automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra. Az időpontfoglaló ide kattintva elérhető

A Magyarországon élő külföldiek és a külhoni magyar állampolgárok, illetve magyar igazolvánnyal rendelkezők regisztrációjának ellenőrzése több napig eltarthat, ők a megadott e-mail-címükre külön értesítést kapnak a regisztráció érvényesítéséről és az időpontfoglalás lehetőségéről. 

Július elejétől Magyarország megnyitotta az oltás lehetőségét a határ mentén lakók számára is. Ők előzetes regisztráció nélkül is jöhetnek Magyarországra felvenni az oltást, regisztrációjuk az oltóponton történik. A kárpátaljaiak oltása a határ menti oltópontokon történik, a többi szomszédos országból érkezők a kijelölt kórházi oltópontokon vehetik fel az oltást – írják. 

(Borítókép:  Oltáshoz készíti elő az asszisztens a német–amerikai fejlesztésű Pfizer–BioNTech koronavírus elleni oltóanyagát, a Comirnaty vakcinát a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton, Nyíregyházán 2021. június 20-án. Fotó: Balázs Attila / MTI)