Hová ment Orbán Viktor a Kossuth rádió helyett?

2021.07.09. 10:39 Módosítva: 2021.07.09. 14:05

Az Európai Uniónak a következő hat hónapban súlyos kérdésekkel kell szembenéznie, de szerencse, hogy ebben az időszakban éppen Szlovénia adja az EU tanácsának elnökségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a szlovéniai Ljubljanában, a visegrádi országok és Szlovénia csúcstalálkozója után tartott sajtótájékoztatón. A magyar kormányfő meggyőződése szerint a legfontosabb ügy a gazdaság újraindítása, amihez három dolgot lát szükségesnek: beruházások, biztonság és a piacok bővítése.

Orbán Viktor az MTI tudósítása szerint hangsúlyozta: beruházások akkor lesznek, ha nem emelik az adókat, ezeket inkább csökkenteni kell. Biztonság akkor lesz, ha a bevándorlás kérdésében továbbra is egységesen képviseljük határozott álláspontunkat, amely semmilyen szétosztási kvótát nem támogat – tette hozzá. Kiemelte: szükség van a piacok bővítésére, ez pedig akkor lehetséges, ha a nyugat-balkáni országokat minél hamarabb felveszik az Európai Unióba, és ezzel nő az unió ereje. Kijelentette:

Magyarország a következő hónapokban mindent meg fog tenni, támogatni fogja a szlovén elnökséget, hogy sikeres legyen.

Ma elmaradt Orbán Viktor szokásos péntek reggeli interjúja a közszolgálati rádióban. A külgazdasági és külügyminiszter délelőtt bejegyzésben számolt be a visegrádi országok ljubljanai találkozójának megkezdéséről. Szijjártó Péter közölte: a Visegrádi Együttműködés (V4) képviselői találkoznak ma az Európai Unió elnökségének tagjaival.

Ma újra szomszédolás: a V4 találkozik az EU-elnökséggel

− írta a miniszter, aki péntek reggel indult Szlovéniába, és fél tizenegykor érkezett meg.

Szlovénia a napokban vette át az Európai Unió elnökségét. Nyilván senki nem lepődött meg a brüsszeli fogadtatáson − írta a találkozóról a külgazdasági és külügyminiszter, aki úgy látja, hogy az európai liberális képviselők „versenyt futva hőbörögnek és szidják a szlovénokat”. Szijjártó Péter szerint ez azt bizonyítja, hogy mindenkit megtámadnak, aki a nemzet érdekeit helyezi előtérbe és nem hajlandó „ behódolni a nyomásgyakorlásnak”. Hozzátette:

Tartsatok ki, kedves szlovén Barátaink, mi veletek vagyunk!

A cseh kormány Twitter-oldalán számolt be a mai találkozóról. A bejegyzés alapján a magyar V4-elnökség tervei álltak a tárgyalás központjában, melynek végén közös határozatban foglalták össze az együttműködés főbb területeit.