21:00, June 14.
Németország 0
Skócia 0

Csak három megye úszta meg a vihart, felbecsülhetetlen a kár

D  MI20210709053
2021.07.10. 08:10

A pénteki vihar miatt eddig összesen 281 esetben volt szükség a tűzoltók munkájára. A legtöbb beavatkozásra Baranya, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom megyében és Budapesten volt szükség. Somogy, Vas és Zala megye kivételével minden megyében keletkeztek viharkárok – derül ki az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Indexhez is eljuttatott közleményéből.

A tűzoltói beavatkozások nagy részét kidőlt fák és letört faágak eltávolítása adta. A faágak utakra, autókra, házakra, elektromos vezetékekre dőltek, ezeket kellett eltávolítaniuk a tűzoltóknak.

Helyenként a hirtelen lezúduló esőt – hangzik a Mukics Dániel szóvivő által aláírt közlemény – nem tudta elvezetni a csatornarendszer, és a sok víz okozott fennakadásokat. Húsz lakóházból a tűzoltóknak kellett kiszivattyúzni a vizet. Néhány lakóház elektromos szekrényébe is befolyt a víz, és ez vezetett elektromos tüzekhez, füstöléshez. Budapesten és Pest megyében több lakóházba is villám csapott, ami miatt meggyulladt a házak tetőszerkezete. Több helyen fák gyulladtak ki a villámlástól, a tűzoltók mindegyiket megfékezték.

Volt, ahol épületek tetejét és kéményét is megbontotta az erős szél, sok helyen pedig dió és tojás méretű jégeső rongálta meg a házak tetejét. Baranya megyében eddig több mint háromszáz sérült házról érkezett bejelentés, ezeknek a tetejét rongálta meg a szél vagy a jég.

Az eddigi adatok szerint Sellyén 245, Drávaiványin 61, Okorágon pedig 21 épületben keletkezett kár. Öt közeli megyéből kilenc tűzoltóautóval 36 tűzoltót vezényeltek a helyszínre. A tűzoltók munkáját több mentőcsapat is segíti, nyolc megyéből 66-an érkeztek ide 16 járművel. A sérült tetőkről kell eltávolítani a törmeléket és az összetört cserepeket, feltépett bádoglemezeket, majd lefóliázni, hogy ne ázzanak be. A munkát a katasztrófavédelem helyi operatív törzse irányítja.

(Borítókép: Mihádák Zoltán / MTI)