Karácsony Gergely duplájára emelné a családi pótlékot

2021.07.10. 14:08
A MSZP–Párbeszéd–LMP miniszterelnök-jelöltje „Jóvátétel Magyarországon” című országjárásának keretében Miskolcon mutatta be szociális jóvátételről szóló programját.

Sokáig sorolhatnám, hogy a kormány hogyan hagyta cserben a magyar embereket, a Szabolcs utcai hajléktalankórház ügye, ahol a legkiszolgáltatottabbakat akarták utcára tenni a járvány közepén, a Diákváros, amely tízezer magyar diáknak adna otthont, vagy akár a Sinopharmmal oltottak, akiknek nincs védettségük, mégsem hallgatják meg őket. Az igazi kormányzás arról szól, hogy segítjük a bajbajutottakat, hogy törődünk velük

– közölte Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Azt is írta, országjárásának miskolci állomásán arról beszélt, hogy „jövő tavasztól olyan világ jön, amiben végre a 99 százalék többség érdeke lesz az első, az ő jólétük lesz a legfontosabb”.

Ígéretei között szerepel, hogy megválasztása és kormányra kerülése esetén 3 hónap helyett 9 hónapig járna az álláskeresési járadék, a közmunkabért felemelné a minimálbér szintjére.

Mi nem kínai elitegyetemet, hanem diákvárost építünk, és országszerte 25 000 kollégiumi férőhelyet, hogy a vidéken élő családok gyerekei is a legjobb helyeken tanulhassanak és élhessenek!

– tette hozzá a közösségi oldalán.

Szociális jóvátétel programjának kilenc pontja van:

  1. Évtizedes igazságtalanságokat teszünk jóvá
  2. Senki ne éljen a létminimum alatt Magyarországon
  3. A lakhatási szegénység enyhítése
  4. A lakástámogatási rendszer igazságossági reformja
  5. Minimumörökség: esély az önálló felnőtt életkezdéshez
  6. Nők egyenlősége és a gondoskodási munkák elismerése
  7. Megerősített szociális ellátórendszer, béremelés a szociális szférában
  8. Igazságos nyugdíjrendszer
  9. Gyermekszegénység elleni küzdelem

A Párbeszéd közleménye szerint Karácsony Gergely a miskolci látogatás során azt is mondta, hogy jóvá kell tenni a kormány bűneit, a válságkezelés összes hibáját és mindazt a kárt, amit az elmúlt 12 évben okoztak Magyarországnak.

Nem vagyok hajlandó elviselni, hogy Magyarországon ma gyereknek lenni a legnehezebb, hogy a gyerekek fele szegénységben él, hogy az oktatásból kihullanak a hátrányos helyzetű gyermekek

– jelentette ki a főpolgármester.

A gyermekszegénység felszámolásához két fontos intézkedést említett: a családi pótlék megduplázását, továbbá egy szociális minimum bevezetését, amely megegyezik a mindenkori létminimummal, és ami azt jelenti, hogy

senki nem maradhat 100 000 forintnál kevesebb jövedelem nélkül.

Karácsony Gergely programjának részletei az általa életre hívott 99 Mozgalom oldalán találhatóak. Korábbi cikkünkben már írtunk a főpolgármester értelmiségi ernyőszervezetéről, illetve összefoglalónkban felsoroltuk programjának főbb elemeit.