Molnár Zsolt: Az MSZP-be folyamatosan többen lépnek be, mint ki

2021.07.10. 12:23
A 168.hu-nak adott interjút az MSZP pártigazgatója. Szerinte azok, akik törésvonalakat hoztak létre az elmúlt években, már nincsenek a szocialista párt kötelékében, emiatt erősödött a belső kohézió.

Az elmúlt hetekben kisebb botrány kerekedett abból, hogy az MSZP kit hol és miért indít vagy támogat az ellenzéki előválasztáson.

Az MSZP korábbi elnöke, Molnár Gyula pillanatok alatt a pártján kívül találta magát, aminek az az előzménye, hogy a DK támogatásával indul Budapest 18. sz. országgyűlési egyéni választókerületében az előválasztáson. Ha pedig azt megnyerné, akkor a Gyurcsány Ferenc vezette ellenzéki párt parlamenti frakciójába ülne be. Ez utóbbi verte ki a biztosítékot az MSZP-nél, Molnár Gyula szerint azonban erről a pártok egyeztek meg a feje felett.

Molnár Zsolt a 168.hu-nak azt mondta: Molnár Gyulának a személyes döntése volt, hogy melyik frakcióba akar beülni.

Azzal, hogy a DK mellett döntött, az MSZP alapszabályának ellentmondott, így összeférhetetlenné vált a párttagsággal. A Demokratikus Koalícióval valóban volt egy megegyezésünk, miszerint több körzetben támogatjuk egymás jelöltjeit. Ebben a választókerületben úgy döntöttünk, ha Molnár Gyula a DK-t választja, mi nem indítunk más jelöltet

– fejtette ki az MSZP pártigazgatója a lapnak.

Az interjúban szó esett az MSZP-ből szintén kizárt Szakács László ügyéről is, aki Baranya 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében DK-s támogatással indul (a Jobbik és a Momentum is beállt mögé), miközben az MSZP–Párbeszéd az LMP-s Keresztes László Lóránt mellett tette le a voksát.

Szakács László csakúgy, mint Molnár Gyula, önként vállalta, hogy a DK frakcióját fogja erősíteni. Ha valaki más frakciót választ, az a pártunk alapszabálya szerint összeegyeztethetetlen a tagsággal

– fogalmazott Molnár Zsolt. Azt visszautasította, hogy Szakács László kizárásának személyes háttere is lenne (a tavalyi tisztújításon ő Mesterházy Attilát támogatta).

Arra a kérdésre, hogy ártanak-e a pártnak a kilépések, Molnár Zsolt azt mondta: az MSZP-be folyamatosan többen lépnek be, mint ki. Állítása szerint tavaly 400 és 500 között volt a frissen belépők száma.

Az MSZP pártigazgatója hozzátette: vezetőként el tudja fogadni, hogy vannak olyanok, akik nem a politikai közösségükben képzelik el a jövőjüket, de elfogadhatóbbnak tartja, ha még az előválasztás előtt határoznak erről, nem pedig azt követően, mandátummal a kezükben.

Az MSZP-n belül kialakult egy markáns zöld-baloldali irány, Karácsony Gergellyel szoros szövetségben. Láthatóan ez nem mindenkinek volt szimpatikus

– vélekedett Molnár Zsolt.

A pártigazgató szerint azok, akik törésvonalakat hoztak létre az elmúlt években, már nincsenek az MSZP kötelékében, és emiatt erősödött a párton belül kohézió.

Én 2004 óta vagyok tagja az MSZP-nek, és talán sosem volt még olyan erős az egység, mint most

– jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy az MSZP és a DK között nincs háború, se harag, ugyanakkor a Gyurcsány Ferenc vezette párt „nyilvánvalóan arra törekszik”, hogy ők legyenek az ellenzék vezető ereje az előválasztás után.

Azon politikusok esetében, akik körül elfogyott a levegő az MSZP-n belül, logikusnak tűnhet, hogy más pártban, akár a DK-ban keresnek új otthont. Ez személyes döntés, a két párt viszonyát nem terheli. Tiszteletben tartjuk a DK értékrendjét, azonban nem mindenben értünk egyet, többek közt ezért is vagyunk és leszünk külön párt

– mondta Molnár Zsolt a 168.hu-nak. Az interjúban kitértek még az előválasztás menetére, a jelöltállítás kritériumaira, továbbá a hatpárti ellenzék által készítendő közös programra is.