Támadnak a zivatarok, másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat

2021.07.11. 07:14

Felhőszakadás veszélye miatt az északnyugati területeken számos járásra másodfokú riasztásokat adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az OMSZ előrejelzése szerint többfelé és több alkalommal várható zivatar vasárnap, amit átmenetileg viharos (60-70 km/h) széllökés, kis méretű jég (1 cm körül) és elsősorban felhőszakadás kísérhet – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat portálján. 

riasztás.omsz
Fotó: omsz

Az OMSZ tájékoztat róla, hogy Magyarország egyes részein a zivatarokból rövid idő alatt 30-50, néhol akár 70-80 mm-t meghaladó mennyiségű csapadék hullhat.

A napi középhőmérséklet vasárnap már csak az ország délkeleti megyéiben érheti el a 25 fokot. 

A nem túl barátságos időjárás a nap első felében főleg a Dunántúlon és az Északi-középhegységben lesz jellemző, ezeken a területeken többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok. Azonban

délután a több-kevesebb napsütés mellett nagyobb számban már az ország bármely pontján lehet ezekre számítani.

A zivatarokat felhőszakadás és jégeső is kísérheti. Az északi, északkeleti szél napközben sok helyütt megélénkül, zivatarok környezetében viharossá is fokozódhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 33 fok között alakul. Késő este 17 és 25 fok közé csökken a hőmérséklet. 

A Katasztrófavédelem felhívja a figyelmet, hogy

már térdig érő vízfolyás is elég ahhoz, hogy elmozdítson egy autót, ezért ha valahol összegyűlt az esővíz, vagy villámárvíz alakult ki, ne hajtsanak át a vízen autóval

 – fejtette ki Mukics Dániel, az OKF szóvivője, aki arról is beszélt, hogy a tűzoltók technikája nem alkalmas harminc centiméternél alacsonyabb víz kiszivattyúzására.