Novák Katalin: páronként legalább két gyerek kellene ahhoz, hogy tartsuk a szintet

2021.07.11. 17:00
Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta, de még így is kevés gyermek születik hazánkban is.

Magyarország válasza a népesedési problémákra a családbarát kormányzás – írja közleményében Novák Katalin a Népesedés világnapja alkalmából. A családokért felelős tárca nélküli miniszter rámutatott: a demográfiai válság, a népességcsökkenés a fejlett világ, egyben Európa egyik legnagyobb kihívása, miközben más országokban a túlnépesedéssel küzdenek.

Novák Katalin emlékeztetett:

a világ népessége már a 8 milliárd főt közelíti, mégis már csak a Föld országainak mintegy felében éri el a termékenység a reprodukciós szintet, a másik felében már kevesebb gyermeket vállalnak, mint amennyi a népesség fenntartásához szükséges lenne.

Az Európai Unió 2012 óta már tartósan nem képes önerejéből saját népességének reprodukciójára, ami komoly fenntarthatósági problémákat okoz, hiszen lakosságának immár közel ötöde 65 év feletti, miközben a 14 év alattiak – azaz az ezután munkaképes korba lépők – aránya mindössze 16 százalék.

2010 óta Európában nálunk nőtt legjobban (+24%) a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta, így elértük az uniós átlagot, ami viszont 2010-hez képest csökkent. 

Míg tíz éve 5 tervezett gyermekből 3 született meg, ma már 4, azaz csökkent a különbség a tervezett és megszülető gyermekek száma között.

Egyre több gyermek születik házasságban és egyre többen döntenek a nagycsaládos életmód mellett. Az elmúlt tíz évben Magyarországon negyedével, 1,25-ről 1,56-ra emelkedett a gyermekvállalási kedvet mutató teljes termékenységi arányszám. Emellett a házasságkötések száma is csaknem kétszeresére, 90 százalékkal növekedett, miközben 36 százalékkal kevesebben váltak el.

Ahhoz, hogy legalább szinten tartsuk a lélekszámot, átlagosan egy párnak legalább két gyermeket kellene világra hozni és felnevelni; a felmérések szerint pedig a magyar családok átlagosan éppen ennyi gyermeket szeretnének

– olvasható a közleményben.