Újabb riasztást adott ki Müller Cecília, a rendőrség is figyelmeztet

2021.07.12. 16:22 Módosítva: 2021.07.12. 20:25

Este 8 óra előtt néhány perccel tartós hőség veszélye miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat harmadfokú figyelmeztetést adott ki. 

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint a legmagasabb fokú (piros) figyelmeztetést Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyére adták ki. Ezekben a megyékben 29 fok feletti napi középhőmérséklet valószínű.

Emellett Budapestre, Pest, Békés, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Veszprém és Zala megyére másodfokú, a többi megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt. Az előrejelzés szerint kedden 

a hajnali 13–20 fokról 32–39 fokig melegszik a levegő.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy kedden országszerte nagyon erős lesz az UV-B sugárzás.

Hétfő délután az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást adott ki július 13-án 0 órától július 15-én 24 óráig az ország egész területére – olvasható a rendőrség honlapján.

Néhány perccel később az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményt küldött, amelyben azt írják: az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve rendelte el keddtől csütörtök éjfélig a tiszti főorvos a másodfokú hőségriasztást. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni

– írják.

A rendőrség arról ír, a hőséghez mindenki eltérően alkalmazkodik, és ez önmagában is jelentős veszélyforrás lehet a közlekedésben.

  • A járművezetők ilyen időben jellemzően kevésbé tudnak koncentrálni, a megszokottnál figyelmetlenebbek, nem veszik észre a közúti jelzéseket, vagy későn reagálnak a kialakult közlekedési szituációra, esetleg veszélyhelyzetre.
  • A koncentráció hiányosságai miatt a reakcióidő hosszabbá válik, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak, megnő a vezetéstechnikai hiba lehetősége.
  • A melegben a közlekedők többnyire türelmetlenebbek, hamarabb elveszítik önkontrolljukat, így hajlamosabbak az agresszív és durva szabályszegésekre.
  • A gyalogosokról ugyancsak elmondható a bágyadtság. Ilyenkor probléma, hogy a gyalogosok kevésbé néznek körül, amikor lelépnek az úttestre, és gyakran helytelenül mérik fel a veszélyforrásokat.

A rendőrség tanácsa, hogy aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban – ha teheti – lehetőleg ne induljon útnak. Ha erre nincs lehetőség, akkor kerülje a hosszabb autózást, és előre tervezze meg az útvonalat – írják. Hozzáteszik, hogy a sofőrök lehetőleg kipihenten üljenek autóba, ne vezessenek fáradtan, senki ne vezessen ittasan. 

Igyanak az átlagosnál nagyobb mennyiségű folyadékot, és mindig legyen ásványvíz vagy üdítőital önöknél, akkor is, ha gyalogosan közlekednek. Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, óvatosabban, számítva az ilyenkor természetes koncentráció- és reflexcsökkenésre. Haladásuk során tartsanak nagyobb követési távolságot, és legyenek türelmesebbek, ha az utak zsúfolttá válnak

– kéri a rendőrség. Ha bárki megáll az autójával, lehetőleg ne napos helyen tegye, az autóban pedig ne hagyjanak bezárva, felhúzott ablak mellett gyereket és háziállatot, mert a felforrósodott utastérben ennek akár életveszélyes következményei is lehetnek. Tanácsolják továbbá, hogy senki ne induljon útnak lapos, alacsony nyomású gumikkal, és azt se felejtsék el, hogy nyáron a téli gumiabronccsal közlekedő gépkocsik nemcsak több üzemanyagot fogyasztanak, de fékútjuk is megnő.  • Tippek
  • Bankszámla