Kereszttűzben az Alaptörvény, mély gödörben a vízművek

IMG 7653 (1)
2021.07.12. 20:03
Kereszttűzben az Alaptörvény, a CNN ismét elővette Orbán Viktort, az ellátásbiztonságot veszélyezteti a vízművek válsága, elemzés az Európa-bajnokságról. Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Miközben a kormány újabb nemzeti konzultációt bonyolít és az ellenzék gőzerővel készül az őszi előválasztásokra, a politikai viták kereszttüzébe került az Alaptörvény. Négy ismert jogász vitairatában ugyanis azt ajánlja az ellenzéknek, hogy az új Országgyűlés első ülésnapján egyszerű többséggel és az Alkotmánybíróság jogkörének átvételével mondja ki az Alaptörvény semmisségét. A Kúria elnöke alkotmányos puccsot, a házelnök nyílt zendülést emleget, míg az Alkotmánybíróság elnöke zéró toleranciát hirdet a társadalmi rendet fenyegető megnyilvánulásokkal szemben. Mi folyik itt? Mire készül az ellenzék? Válaszok itt!
  • Kedvelt témája lett Magyarország és az Orbán-kormány az amerikai CNN hírtelevíziónak, amelynek portálja ismét hazánkról közölt vezető cikket. Legutóbb a pedofilellenes törvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozásokról, ezúttal pedig a kínai Fudan Egyetem Budapestre településéről értekeztekigen bőbeszédűen.
  • A héten szerdán ismét drágulnak az üzemanyagok. A benzin ára öt, míg a gázolajé két forinttal emelkedik. A benzin ára csak az elmúlt egy hónapban 24 forinttal, míg a gázolajé 16 forinttal nőtt és az emelkedő trendnek egyelőre nem látni a végét. Részletek itt!
  • A víziközmű-társaságok több mint felét megrengette a rezsicsökkentés, lesznek cégek, amelyek külső segítség nélkül nem húzzák ki a választásokig. Az áramár 30-50 százalékos drágulása lehet az utolsó csepp. Részletek itt!
  • Ahogy arról az Index is beszámolt: a Zala Megyei Szent Rafael Kórház Traumatológiai osztályának dolgozói közül hét traumatológus szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát pénzügyi okokra hivatkozva. A felmondások következtében az osztályon akadozott, majd szinte meg is szűnt a tervezett, szakszerű betegellátás. 2012 nyarán kísértetiesen hasonló helyzet fordult elő a siófoki kórházban, a szezon kellős közepén, amikor a betegforgalom-növekedés leginkább a traumatológiai részleget érintette. Úgy tudjuk, a leállást ugyanaz a férfi okozta.
  • A kínai hadsereggel közösen kifejlesztett, világszerte használt prenatális teszt a terhes nők génadatait küldi el a gyártó laboratóriumának. Az Egyesült Államok biztonsági fenyegetésnek tartja az adatgyűjtést. A prenatális, azaz születés előtti tesztekkel az embrió esetleges genetikai rendellenessége szűrhető ki. A vizsgálat kockázatbecslő, és nem diagnózist állít fel – nyomatékosítják azokban a magyar intézményekben, amelyek ilyen teszteket, a többi között a BGI Sencsenben gyártott tesztjeit is alkalmazzák. Részletek itt!
  • Az Index Sportcast eheti adásában a labdarúgó Európa-bajnokság vasárnapi döntőjét elemeztük, valamint levontuk a torna általános tanulságait is. Állandó Eb-szakértőnk, Bene Ferenc szerint Olaszország megérdemelten nyerte meg az Európa-bajnokságot. Mint arról beszámoltunk, az itáliaiak tizenegyesekkel győztek vasárnap este a Wembley-ben Anglia ellen. Podcast itt!

TOTALCAR. Kezd magához térni az új autók piaca hazánkban. Bár az első féléves adatok szerint még nem értük el a 2019-es szintet, de a tavalyit már sikerült túlszárnyalni. A január nehezen indult, de az utóbbi néhány hónapban rendre több autót adtak el, mint a tavalyi év azonos időszakában. A vevők Suzukit és SUV-okat akarnak. Részletek a Totalcar cikkében.

FEMINA. Bajkó Ferenc gyerekkorától kezdve a harangok szerelmese: szinte mindent tud róluk. Jelenleg is harangozóként tevékenykedik a Pestszentlőrinci Evangélikus Gyülekezet Kék templomában. Történetét megismerve az ember egy egészen különleges világba csöppenhet, amelybe a Feminának engedett betekintést.

DÍVÁNY. Dolgozatírás a Mezőgazdasági Múzeumban, gazdaságismereti alapok a Flórián téri piacon, kötelező olvasmány helyett pedig az osztály tagjairól szóló mesék a tanító tollából. Csak néhány azok közül a módszerek közül, amelyeket Molnár Márk, az Első Óbudai Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskola alsós osztálytanítója alkalmaz diákjainál. A korábban Pedagógus Oscar-díjjal is kitüntetett tanító tavalyi pályázata a legerősebbek közé tartozott, így a Dívány és a Lidl idei Szupertanár-kiírásához kapcsolódó riportsorozatunkban őt is felkerestük, hogy szenvedélyéről, a tanításról beszélgessünk vele.

További híreinket ide kattintva olvashatják.  • Hírek
  • Személyi kölcsön