A Sinopharmmal oltott 60 év felettiek negyedénél nem elégséges az antitest-szint

2021.07.13. 18:37 Módosítva: 2021.07.13. 18:38

A Fővárosi Önkormányzat nyilvánosságra hozta az általa szervezett antitest-tesztelés eredményeit, amelyek megerősítik azokat az aggodalmakat, hogy a Sinopharmmal oltott idősek körében gyakran nem alakul ki megfelelő védettség.

A vénás vérből vett mintából az ABBOT diagnosztikumokat gyártó cég által forgalmazott SARS-CoV-2 IgG II Quant Assay teszt alkalmazásával külső laboratórium végezte el a vizsgálatokat. A tesztelésre jelentkező 60 év feletti budapesti lakosok önkéntesen adhatták meg az oltottságukra vonatkozó adatokat, aminek az alapján az 1798 vizsgálatból 1760 esetben kaptak értékelhető eredményt. 

A kínai vakcinával beoltott 60 év felettiek csaknem negyedénél a védettséghez szükséges ellenanyag-szintet nem mutatta ki a vizsgálat, vagyis ők az oltás ellenére sincsenek biztonságban.

antitest.PNG
Fotó: Fővárosi Önkormányzat

Ez a minta az önkéntesség miatt nem reprezentatív, de más vizsgálatok tapasztalataival együtt azt a vélelmet erősíti, hogy baj van:

a szüleink, nagyszüleink korosztályából több százezren lehetnek védtelenek,

miközben a delta-variáns már a szomszédban kopogtat, készülődik a negyedik hullám – írta közösségi oldalán a főpolgármester az eredményekre reagálva.

Karácsony Gergely szerint a kormánynak azonnal cselekednie kell, ami azt jelenti, hogy

  • biztosítsanak ingyenes antitest-szűrést mindenkinek, elsőként a kínai vakcinával beoltott időseknek,
  • akinél pedig nem alakult ki ellenanyag, azoknak másféle vakcinából adjanak harmadik oltást.

A Sinopharm oltóanyag esetében a tesztelésről nyilatkozó 60 év felettiek esetében 23,90 százalékos azok aránya, akiknél az IgG típusú neutralizáló antitestek jelenléte a vérkeringésben alacsonyabb a kelleténél, ezért nem adott számukra védettséget a vakcina. A többi oltóanyag esetében a megfelelő antitest-szinttel nem rendelkezők aránya lényegesen alacsonyabb.

Az ATV Híradó utánajárt, terveznek-e országos ellenanyagszint-vizsgálatot a kínai vakcinával oltottaknál. Korábban Novák Katalin azt mondta, a kormány nem tervezi, hogy országos akcióvá tegyék a beoltottak körében az ellenanyagmérést. Most az Emberi Erőforrások Minisztériumát is megkérdezték, ahonnan azt a választ kapták, hogy a negatív ellenanyagteszt nem feltétlenül jelenti a védettség hiányát a beoltott emberekben. 

A Fővárosi Önkormányzat Soros György támogatásával indított Covid-tesztakciója a baloldal oltásellenes kampányának és Gyurcsány embereinek a kifizetése; hetek óta köztudott, hogy Karácsony Gergely Gyurcsányhoz közelálló baloldali vállalkozásokat fizet így ki

– tette hozzá válaszában az EMMI, ahol úgy gondolják, éppen elég, hogy minden fertőzésgyanús betegnek ingyenesen biztosítja az állam nemcsak a gyorsteszteket, de a COVID–19 diagnosztikai lehetőségek közül a legdrágább PCR-tesztelést is.