Elég bátor lesz-e a magyar kormány a harmadik oltáshoz?

2021.07.13. 16:42 Módosítva: 2021.07.13. 17:25

Fél év elteltével célszerűnek tartja beadatni a harmadik dózist a hatvan év fölötti átoltottaknak Kásler Miklós. Az Emmi minisztere úgy látja, nincsen alternatívája az oltásnak, ezért egy súlyosabb negyedik hullám elkerülése ellen is csak ez jelent megoldást.

Spirit FM · Exkluzív Novák Andrással - Beszélgetés Kásler Miklóssal, az EMMI miniszterével - 2021.07.13.

„Magyarország a világjárvány harmadik hullámát letörte, fogalmazhatnánk úgy is, hogy megnyertük a hosszú háború ütközetét. A vírus gyakorlatilag lecsökkent napi kétszámjegyű megbetegedésre és voltak olyan napok, amikor nem halt meg senki a vírusban” – kezdte az Emmi minisztere a Spirit FM-ben kedden.

Kásler hangsúlyozta ugyanakkor: biztosra vehető, hogy Magyarországon is elindul a negyedik hullám.

„Egy aggasztó paraméter van jelen pillanatban, az pedig, hogy a reprodukciós tényező közelít az egyhez, vagy át is lépi azt. Ez minden honfitársunkat arra kényszerít, hogy előretekintve hozzák meg azokat a döntéseket, amiket meghozni szükséges ahhoz, hogy egy nagyon jelentős negyedik hullámot el lehessen kerülni. Ez pedig első sorban az átoltottság” – mutatott rá a műsorban. Szerinte nincsen alternatívája az oltásoknak.

Emlékeztetett: a hatvan év fölötti átoltottaknál minden vakcina – tehát nem csak a koronavírus, hanem bármilyen más – esetében is hat hónap elteltével az idő múlásával a védettség folyamatosan csökkenésnek indul. „Hat hónap után a legkonkrétabb kérdés, hogy az átoltott honfitársainkat harmadik oltással segíteni kell-e” – szögezte le a miniszter a rádióban. „Irodalmi adatok vannak, hogy a második ismétlő oltás heterológ vakcinával, tehát más típusú vakcinával lökésszerűen növeli a védettséget.” Mint mondta, „elsősorban hatvan év felett, hat hónap után a harmadik oltást célszerű megadni. Nincs olyan adat, ami ezt cáfolná.”

Szerinte erről a kérdésről dönteni kell és a szerdai kormányülés után már többet lehet majd tudni.

Azoknak a hatvan év felettieknek, akik kínai oltást kaptak, érdemes lehet elmenni egy antitestmérésre, de az időseknek ellenanyagszinttől függetlenül is fontos lehet a harmadik oltás – erről már Boldogkői Zsolt virológus beszélt az Indexnek. Bővebben>>>