Elkészült a Balaton nagy vécétérképe

2021.07.13. 12:00

Hiánypótló körkép jelent meg: évekig tartó gyűjtést és tesztelést követően Győrffy Árpád közzétette az ingyenes és a fizetős balatoni illemhelyek listáját – írja a Balatontipp oldal.

Az összeállításban azt írják: szeretnék, hogy mindenkinek gond nélkül, kellemesen teljen a nyaralás. Nem mellékesen kiosztották a Balatoni Vécékirály és a Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje díjat is. 

A végleges listára 34 település több mint 120 illemhelye került fel. A parti településeken kívül szerepel a térképen Hévíz és Tapolca is. Az illemhelyek között van kettő, ami biztosan nem üzemel, de remélhetőleg ez csak átmeneti állapot. Az illemhelyek kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy a nyári időszakban a kora délelőtti óráktól estig biztosítsák a szolgáltatásokat. 

A vécék harmada fizetős, ahol vagy valamilyen automatának, vagy közvetlenül egy „vécés néninek”, illetve „vécés bácsinak” kell átadni a díjat, melynek összege 100 és 250 forint között szóródik. A helyek harmada hivatalosan ingyenes, de „adományokat” váró mosdó. Végül vannak olyan illemhelyek is, amelyek valóban ingyenesek, és nincs semmilyen külön késztetés rá, hogy adakozzon a használó.

A sok dicséretet érdemlő hely közül most csak kettőt emelnék ki, amelyek messze az átlag felett teljesítenek ezen a területen. A Balatoni Vécékirály díjat én Balatongyöröknek adom. A község önkormányzata évek óta egyedüliként működtet az év 365 napjában, napi 24 órában, közvetlenül a Balaton-parton egy kiváló minőségű, folyamatosan tisztán tartott illemhelyet. A Balaton Leglakályosabb Nyilvános Vécéje díjat pedig nálam a paloznaki önkormányzat főtéri vécéje érdemelte ki

– olvasható az összeállításban.