Visszatér a brutális hőség, kiadták a riasztást

2021.07.13. 06:48

Túlnyomóan napos időre készülhetünk, csapadékra kevés az esély − közölte az Időkép. Kezdetben keleten, délutántól pedig a nyugati országrészben lesz erősebb gomolyképződés. Országszerte többfelé élénk lehet a légmozgás. Nyugaton, északnyugaton erős, időnként viharos szélre kell számítani. Délutánra ismét visszatér a kánikula, a hőmérséklet 34 és 38 fok között alakulhat.

A Balatonnál csapadékmentes időre kell számítani, a délies szél feltámad, és erős széllökésekre is számíthatunk. A legmelegebb órákban 34-36 fok körül alakul a hőmérséklet. Az UV-sugárzás napközben nagyon erős szintet érhet el, a víz kellemes, 23 fokos lesz.

Szerdán már nem lesz ilyen zavartalan a napsütés. Délelőtt a Dunántúlon, késő délután már a Dunától keletre több helyen záporok és zivatarok alakulhatnak ki. Megélénkül a szél, és akár viharos légmozgásra is lehet számítani. A záporok és zivatarok miatt többfelé lehűl a hőmérséklet, így a délutáni órákban nyugaton több helyen csupán 28 fokot mérhetünk, míg a keleti országrészben akár 41 fokig is felkúszhat a hőmérő higanyszála.

kedd
Fotó: Időkép

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján közzétett figyelmeztető előrejelzés alapján az ország nagy részére kettes (narancs) vagy hármas (piros) szintű riasztás van érvényben kedd éjfélig. Hármas szintű riasztást az ország déli részére adtak ki:

  • Fejér megyében,
  • Bács-Kiskun megyében,
  • Tolna megyében,
  • Baranya megyében és 
  • Csongrád-Csanád megyében.

A hármas szintű riasztást az OMSZ általában azokra a területekre adja ki, ahol a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakul. Azokon a területeken, ahol piros riasztás van érvényben, olyan időjárási jelenségekre számíthatunk, amelyek veszélyes, komoly károkat okozhatnak, sok esetben pedig az emberek életét is fenyegetik.

riasztás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Müller Cecília országos tiszti főorvos hétfő délután másodfokú hőségriasztást adott ki július 13-án 0 órától július 15-én 24 óráig az ország egész területére. Az Országos Meteorológiai Szolgálat közleményében azt írta: a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kéri az embereket, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre.

Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és a zsíros ételek fogyasztását. Nem szabad megfeledkezni a bőr védelméről sem, 11 és 15 óra között lehetőség szerint árnyékba kell húzódni.