Kásler Miklós megunta a traumatológusok lázadását

D  VG20190408005
2021.07.13. 10:51
Az Index cikksorozata után Kásler Miklós miniszter is lépett a Zala megyei traumatológiai ellátás kálváriája miatt.

Ahogy arról az Index beszámolt, a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának dolgozói közül hét traumatológus szakorvos bontotta fel határozatlan idejű egészségügyi szolgálati jogviszonyát pénzügyi okokra hivatkozva. A felmondások következtében az osztályon akadozott, majd szinte meg is szűnt a tervezett, szakszerű betegellátás. A kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen közölték, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével, az intézmény vezetői ezt zsarolásnak minősítették. A zalaegerszegi kórház a folyamatos betegellátás fenntartása érdekében a műtéti beavatkozásra szoruló betegek ellátását a kanizsai, a szombathelyi és a kaposvári kórházzal együttműködve képes megoldani. Praktikusan ez azt jelenti, hogy a betegek jelentős részét a három nagyvárosba irányítják. 

Az Index hétfőn külön cikkben írt arról, hogy 2012 nyarán kísértetiesen hasonló ellátási krízishelyzet állt elő a siófoki kórházban, a szezon kellős közepén, amikor a betegforgalom-növekedés leginkább a traumatológiai részleget érintette. 

AZ INDEX INFORMÁCIÓI SZERINT KILENC ÉVVEL EZELŐTT A SIÓFOKI ÉS A MOSTANI ZALAEGERSZEGI LEÁLLÁST IS UGYANAZ AZ ORVOS OKOZTA. AKKOR IS, MOST IS TÖBB PÉNZT SZERETETT VOLNA KIHARCOLNI MAGÁNAK ÉS KOLLÉGÁINAK.

Cikkeink hatására kedden Kásler Miklós miniszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről. A vizsgálatnak ki kell térnie a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban felmondott 7 traumatológus orvos távozásának valamennyi körülményére. 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott közlemény emlékeztet: az elmúlt időszakban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték a kórház felé, hogy nem értenek egyet a számukra kifizetett ügyeleti díjak mértékével. A megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat az intézmény vezetői jelentősen megemelték. Ennek ellenére a felmondás alatt álló traumatológusok újabb követelésekkel álltak elő. A kórház menedzsmentje megvizsgálta ezeket a követeléseket, és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges. Miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok sem engedtek a követeléseikből, lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását pedig elfogadták.

Az Index úgy értesült, hogy a vita hátterében pénzügyi okok állnak. Ezt támasztja alá a kórház korábbi közleménye is, amelyben hosszan írnak arról, hogy 

a távozó traumatológus szakorvosoknak, akik elégedetlenek voltak a bérezésükkel, az áprilisi bruttó bérük 2 és 2,7 millió forint között alakult, és a tavalyi évhez hasonlóan kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest.

Az érintett orvosok eddig nem reagáltak a sajtóban megjelentekre, egy júniusi közleményüket a HVG idézte, ami szerint a munkaügyi jogvita tartalma nem tartozik a nyilvánosságra.

(Borítókép:  Kórterem és folyosó a Zala Megyei Szent Rafael Kórház új Kardiológiai és Szívsebészeti Centrumában, Zalaegerszegen 2019. április 8-án. Fotó: Varga György / MTI)  • Hírek
  • Hírek