Negyedik hullám biztos lesz, de van itt még egy bökkenő

2021.07.13. 15:23 Módosítva: 2021.07.13. 15:28

A negyedik hullámnál nem az a kérdés, hogy megérkezik-e, hanem az, hogy mikorra számítanak rá a magyarországi szakemberek, legyen szó virológusról, genetikusról vagy éppen járványok modellezésre szakosodott fizikusról – derül ki az RTL Híradó riportjából. 

Az Index korábban beszámolt már róla, hogy némi enyhülés után számos európai országban egyre nagyobb problémát okoz a koronavírus úgynevezett delta variánsa, ami a szakértők szerint Magyarországon is egy újabb fertőzési hullámot fog beindítani. 

Kapcsolódó

Az indiai mutáns biztosan elhozza a negyedik hullámot

Kemenesi Gábor figyelmeztet: Angliában az új fertőzések 90 százalékát a Delta variáns okozza.

Ez a hétvége volt a legjobb, innentől exponenciálisan emelkedni fog a járvány

– fogalmazott a járványok modellezésével is foglalkozó Vattay Gábor fizikus, aki a környező országok járványügyi adatai alapján jutott erre a következtetésre és szeptember elejére a jelenlegi számok tízszeresét várja.

Az ismert virológus, Rusvai Miklós sem derűlátó, véleménye szerint a negyedik hullám enyhítését két lépéssel lehetne elősegíteni, előbb a harmadik oltások lehetőségének megteremtésével, mert a februárban, márciusban oltottaknak az immunitása gyengülhetett, különös tekintettel az egészségügyi dolgozókra. 

A harmadik oltások beadása másodlagos probléma Boldogkői Zsolt szerint, a genetikus-virológus előbb sürgősen beoltatná azokat, akik még egyáltalán nem kaptak vakcinát.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma úgy látja, hogy Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, azonban figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat és ha a nemzetközi és hazai orvostudomány egyöntetűen javasolni fogja, akkor felkészültek már akár a harmadik oltások beadására is.

Egy településen sem várható több koronavírusos beteg

Közben a 27. héten továbbra is alacsony szinten stagnál a szennyvízmintákban mért koronavírus-koncentráció. Emelkedés egyik vizsgált település esetében sem figyelhető meg – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ hétfői jelentésében