Zacher Gábor: Bírja ki tenger nélkül az idei nyarat, mert baj lesz

DSC6203
2021.07.13. 15:47 Módosítva: 2021.07.13. 15:50
Tombol a nyár, lekerültek a maszkok, útnak indult a nyaraló tömeg. Szakértők szerint azonban nem dőlhetünk hátra: az ősz vészesen közeleg, ahogy a negyedik hullám is. Zacher Gábor toxikológust, a hatvani kórház főorvosát kérdeztük.

A járványok modellezésével is foglalkozó Vattay Gábor fizikus hétfő este az RTL Klub híradójának nyilatkozva elmondta: a múlt hét fordulópont volt a Magyarországon a járványhelyzet tekintetében, innentől exponenciálisan emelkedni fog a a megbetegedések száma. 

A szakember a környező országok adatait vizsgálva azt jósolja: szeptember elejére a mai számok tízszerese várható.

Az RTL megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is reagált, miszerint Magyarország az egyik legbiztonságosabb ország, de figyelemmel kísérik a járványügyi adatokat, és ha a nemzetközi és hazai orvostudomány egyöntetűen javasolni fogja, akkor Magyarország készen áll a harmadik oltás beadására is.

Sokan nincsenek beoltva

Zacher Gábor szerint ez már most indokolt, ahogy az is, hogy idén még ne utazzuk körbe a világot, és higgyünk azoknak a szakembereknek, akik meglátásai egyelőre vészjósló huhogásnak számítanak.

Idehaza körülbelül még 3 millióan nincsenek beoltva, az oltási hajlandóság megállt, ráadásul olyan, mintha a kormány elengedte volna az oltást – ez nagyon nem jó. Magyarország így egyre lejjebb csúszik az oltási listán, és bizony a tudósok és a nemzetközi szervezetek (például Egészségügyi Világszervezet, azaz WHO) figyelmeztetései nem pártpolitkát tükröznek, hanem valós veszélyt. A lényeget hangsúlyozva: nem elég az 5,5 millió oltott, nem elég a kommunikáció, továbbra is hiányolom az érthető, informatív tájékoztatást, és azt, hogy az oltást szinte házhoz vigyék 

– mondja a főorvos, aki leszögezte: az oltási kampány nagyon jól indult, és nagyon szerencsés, hogy már ennyien (köztük gyerekek és tinédzserek is) kaptak vakcinát. Ugyanakkor az emberek még mindig nincsenek tisztában az oltások működésével, milyenségével, márpedig a kommunikációnál most nincs fontosabb. Zacher ezen véleménye nem újkeletű, már májusban kifejtette az Index Sunday Brunch című podcastjében ezzel kapcsolatos gondolatait.

Harmadik oltás – Nagyváradon?

Boldogkői Zsolt virológus – aki szerint szintén lesz negyedik hullám, a kérdés csak az, mikor – a Sinopharm-vakcina antitestmérési tapasztalatait idézve az Indexnek elmondta: a hazai laborok eredményei alapján úgy tűnik, hogy a hatvan év felettiek 20-30 százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek 50 százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség.

Arról is beszámoltunk, hogy a román operatív törzs júliusi 8-ai adatai szerint eddig 715 magyar ment át Pfizer-oltásért Romániába– Zacher Gábornak erről is megvan a véleménye.

Szintén fontos leszögezni, hogy mindenki másképpen reagál az oltásra, ami nem nyújthat 100 százalékos védelmet. Ugyanakkor nagy probléma, hogy azoknak, akiknek a kínai vakcinától nem alakult megfelelő védettségük, nem kaphatnak harmadik oltást. Igenis kellene harmadik oltás, és nem egy nagyváradi Tesco-parkolóban kell megkapniuk ezt a magyaroknak

– fogalmaz a doktor. Meglátása szerint őszig még 2-2,5 millió embert kellene beoltani, hiszen a nyárnak hamarosan vége, a vírusvariánsok pedig az egész világot fenyegetik. A kórházban meglátása szerint most béke van, nincs annyi beteg, a gyanús, illetve igazoltan koronavírusos betegeket pedig a megyei kórházba irányítják. Ezen persze változtathat az újabb járványhullám, avagy a delta-variáns – teszi hozzá a főorvos.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz tegnap egy nyilatkozatában arra figyelmeztetett: ismét növekszik a járvány halálos áldozatainak száma, a koronavírus jóval fertőzőbb delta variánsa kezd dominánssá válni: már a világ 104 országában mutatták ki.

Vírusvariáns és vakáció

Azokra a kérdésekre, hogy lesz-e negyedik hullám, mikor és hol nyaraljunk idén, avagy szabadon fesztiválozhatunk-e, szintén kiforrott véleménye van a hatvani főorvosnak, aki ezúttal is leszögezi: ne legyen igaza!

Útközben láttam ma egy fesztivál szlogenjét, idézem: „mindent bepótolunk!”. Hát, remélem, hogy ez tényleg csak a bulira vonatkozik. És ez most szól a koncerteknek, négyszáz fős esküvőknek, és pláne a külföldi kiruccanásoknak. Egyre több ország szigorít, és a korábban idézett oltási ranglista azért is fontos, mert ha itthon csökken az oltási hajlandóság, és folyamatosan romlik a pozíció, nem sokáig lesz zöld besorolásban Magyarország. Bár, ha engem kérdeznek, egyébként is azt mondom: keressünk belföldi úti célt, bírja ki a magyar tenger nélkül az idei nyarat, mert baj lesz! Mert negyedik hullám lesz, a kérdés csak az, hogy mikor és milyen

– mondta Zacher Gábor.

Ezt mondják az adatok

Keddre 17 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt három beteg. Kórházban 86 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 12-en vannak lélegeztetőgépen – adta hírül a kormányzati tájékoztató oldal kedd reggel. 

  • A beoltottak száma 5 543 891 fő, közülük 5 202 925 fő már a második oltását is megkapta.
  • A járvány kezdete óta összesen 808 556 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma.
  • Az elhunytak száma 30 010 fő.
  • A gyógyultak száma 741 663 fő.
  • Az aktív fertőzöttek száma 36 883 főre csökkent. 
  • Az oltásra regisztráltak száma 5 millió 477 ezer fő, és 94 százalékuk már fel is vette az oltást.

Egy nappal korábban a hétvégi adatokat közölték, e szerint július második hétvégéjén 102 új fertőzöttet regisztráltak, meghalt három koronavírusos beteg. Kórházban 73 beteget kezeltek, lélegeztetőgépen 13-an voltak. 

Július 8-án átléptük a harmincezret a Covid miatt elhunytak számában. Mint megírtuk, az adatsorban szerepet játszanak a kormányzat járványügyi döntései, a lakosság lesújtó egészségügyi állapota és a számítási módszertan is.

(Borítókép: Zacher Gábor. Fotó: Kaszás Tamás / Index)