Hamarosan kiderül, kik kaphatnak harmadik oltást, itt a virológus véleménye

2021.07.14. 13:39 Módosítva: 2021.07.14. 23:02
Boldogkői Zsolt szerint korábban a vakcinák hatékonysága ismeretlen volt, de most elérkezett a pont, hogy levonjuk a tanulságokat. A szakember úgy véli, hogy harmadik oltásként a Pfizer és a Moderna is jól működhet a Sinopharmmal oltottaknál.

Boldogkői Zsolt nemrég az Indexnek mesélt arról, hogy nagy szükség lenne egy országos antitest vizsgálatra annak érdekében, hogy kiderüljön, kik azok, akik valóban védettek. 

A Sinopharm hozta az eddigi leggyengébb eredményeket, kiváltképpen igaz ez az idősek esetében. Nekik elsősorban az mRNS vakcinák jelenthetnek megoldást harmadik oltásként, a Pfizer és a Moderna is jól működhet

– mondta Boldogkői Zsolt. Kiemelte, hogy az említett gyártók hamarosan ki fogják hozni a harmadik oltásra vonatkozó protokollokat, ugyanakkor egyelőre nagy kérdés, hogy azt megvárjuk-e. Mint mondja, veszélyhelyzet idején ezektől a jogi normáktól gyakran eltekintenek az országok, Németországban is alkalmaznak már keresztoltásokat, ott például az első AstraZeneca után második oltásnak az mRNS-alapú vakcinákat javasolják.

Az oltás politikai kérdéssé vált, de az az igazság, hogy eleinte valóban nem lehetett tudni, hogy melyik vakcina meddig, és milyen hatékonysággal véd. Nem voltak előrehaladott vizsgálatok erre vonatkozóan, de most elérkezett az a pont, hogy levonjuk a tanulságokat

– mondta a virológus. Hozzátette: a harmadik oltás mellett szintén égető kérdés, hogy mi lesz azzal a 2,5-3 millió emberrel, aki eddig nem oltatta be magát. “Hatalmas bajban leszünk, ha ez így marad” – jelentette ki a virológus professzor.

A Semmelweis Egyetem ma hozta nyilvánosságra azt a kutatását, amelyben több mint ezer beoltott körében vizsgálták meg a koronavírus-ellenanyagszintet. A publikált eredmények szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a teszt. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiknek korábban a magánlaborokban nulla ellenanyagszintet mutatott a mintájuk.