Nyilvánosságra hozták, hogy Magyarországon milyen hatásosak a vakcinák

GettyImages-1231376148
2021.07.14. 08:33
Több mint ezer beoltott körében vizsgálták meg a koronavírus-ellenanyagszintet a Semmelweis Egyetemen: a szerdán publikált eredmények szerint az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a teszt. A kutatásban olyan személyek vettek részt, akiknek korábban a magánlaborokban nulla ellenanyagszintet mutatott a mintájuk.

1195 jelentkezőnél mértek koronavírus-ellenanyagszintet a Semmelweis Egyetemen a június 15-én meghirdetett, térítésmentes vizsgálaton, amelyen mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására kialakult ellenanyagszintet megvizsgálták. A vizsgálatban olyan személyek vettek részt, akiknél korábban a magánlaborok nulla ellenanyagszintet mutattak ki. 

Az egyetem honlapjára feltöltött eredményekből az derült ki, hogy az esetek 88 százalékában a vakcinák hatásosnak bizonyultak, pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV-2 vírus S protein RBD domainnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre.

A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést

hangsúlyozza az egyetem.

Mint írják, egy vakcina hatásossága azt jelenti, hogy az adott készítmény milyen százalékban tudja megakadályozni az oltott személy megbetegedését, esetleges súlyos szövődményeit. Az eredmény azonban nemcsak a készítményektől függ, azt több más tényező is befolyásolja, mint például az életkor, a krónikus alapbetegségek, az oltás beadásának módja, vagy a beadás óta eltelt idő, illetve a korábban történt fertőzés. A WHO szerint akkor hatásos egy vakcina, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik. A gyártók adatai szerint ennek a kritériumnak mindegyik, hazánkban alkalmazott, koronavírus elleni készítmény megfelel.

A klinikai vizsgálatok azt mutatták ki, hogy a második oltás után

  • a Pfizer/BioNTech vakcinája, a Comirnaty 95 százalékos,
  • a Moderna készítménye 94,5 százalékos,
  • az Oxford/AstraZeneca készítménye (a 12 hetes oltási séma alkalmazásával) 82 százalékos,
  • Szputnyik V, az orosz Gamaleja Intézet készítménye 97,6 százalékos,
  • a kínai Sinopharm vállalat oltása pedig átlagosan 79,4 százalékos

hatásossággal rendelkezik.

Az elérhető maximális védettség átlagosan a vakcinák mindkét dózisának beadását követő két-három hétben alakul ki. Ezek az adatok az újabb mutánsok esetében egyelőre nem ismertek – teszi hozzá az egyetem.

Oltóanyag Volt korábban negatív ellenanyagtesztje Semmelweis Egyetemen is negatívnak mérték Pozitívak aránya (megfelelő ellenanyagszint kimutatható)
Sinopharm 881 143 84%
Pfizer 109 3 97%
Moderna 16 1 94%
AstraZeneca 69 2 97%
Szputnyik V 120 0 100%
Összesen 1195 149 88%

Orbán Viktort és hét másik kormánytagot Sinopharmmal oltottak be, Novák Katalin pedig nemrég jelezte, hogy nem lesz országos ellenanyagszint-mérés.

Korábban Karácsony Gergely főpolgármester azt kérte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy az ellenanyagtesztek eredményeit a kormány hozza nyilvánosságra. Bár Karácsony Gergely nem nevesítette azokat, akik miatt a kormányfőhöz fordult, de közösségi oldalán egyértelművé tette, hogy olyan idős emberek panasza áll kezdeményezésének hátterében, akik már felvették a Sinopharm oltást, de "azóta sem merik elhagyni lakásukat, mert nem alakult ki náluk a védettség."

A napokban az Index is beszámolt arról, hogy a Sinopharm-vakcinával oltottaknál a hazai laborok eredményei alapján úgy tűnt, hogy a hatvan év felettiek húsz-harminc százalékánál, míg a nyolcvan év felettiek ötven százalékánál nem alakult ki megfelelő védettség.

Számukra különösen indokolt lenne a harmadik oltás, de mindenki másnak is, akinél a teszt kritikusan alacsony vagy nem létező ellenanyagszintet mutatott

– mondta az Indexnek Boldogkői Zsolt virológus, utalva arra, hogy a probléma más vakcinák és más korosztályok esetében is jelentkezhet. 

A Semmelweis Egyetem kutatása elsősorban tehát azokat nyugtathatja meg, akiknek  korábban a magánlaborokban nulla ellenanyagszintet mutatott a mintájuk. 

(Borítókép:  Marcos del Mazo / Getty Images Hungary)