Az építésgazdaság összehangolásáért felelős kormánybiztost neveztek ki

2021.07.15. 11:34 Módosítva: 2021.07.15. 11:35
Az építésgazdasági intézkedések összehangolásáért felelős kormánybiztost nevezett ki a kormány Gyutai Csaba, az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. vezérigazgatójának személyében.

A Magyar Közlöny a július 14-i számában megjelentek szerint az új kormánybiztos 2021. július 15. napjától látja el feladatkörét. Gyutai Csaba felel a kormány gazdaság újraindítása keretében meghozott építésgazdasági intézkedések koordinációjáért, ezen belül

  • az építőanyagok kivitelével kapcsolatos bejelentés eljárásrendjének kialakításáért, valamint az állam elővásárlási jogának és vételi jogának gyakorlásához szükséges intézkedések végrehajtásáért,
  • az építőanyagok fuvarozásával kapcsolatos bejelentésre vonatkozó intézkedés megvalósításáért,
  • a kiegészítő bányajáradékkal kapcsolatos szabályozás alkalmazásának nyomon követéséért,
  • a kitermelési kapacitással kapcsolatos szabályozás alkalmazásának nyomon követéséért,
  • az építőanyagok helyettesíthetőségével kapcsolatos kormányzati célok megvalósításáért;
  • értékeli a gazdaság újraindítása keretében meghozott építésgazdasági intézkedések eredményességét, és
  • szükség esetén javaslatot tesz a Kormány számára további intézkedések érdekében.

A kormánybiztos felügyeli az építésgazdaság hatékonyságjavítását, teljesítménynövelését és az épített környezet fenntartható fejlesztését célzó középtávú stratégiáról és intézkedési tervről szóló beruházások költségkövetési rendszerének létrehozását.

A kormánybiztos a fentiekben meghatározott feladatait az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társasággal együttműködve látja el. Tevékenységét az innovációért és technológiáért felelős miniszter irányítja, továbbá az ITM szervezetében működő titkárság segíti.

Nemrégiben írtunk arról összefoglaló cikket: a magyar kormány lépett a külföldi építőanyag-gyártókkal szemben, hogy megállítsa a vészes ütemben emelkedő építőanyagárakat.