Újabb lezárás az M3-as metró vonalán

2021.07.15. 20:47

Az utasok számára rossz hír, hogy egy időre újabb megállóval fogják lezárni az M3-as metró északi vonalát. A kizárólag folyamatos lezárás mellett végezhető munkafolyamatok kivitelezése érdekében

idén nyáron négy héten át, július 24-től augusztus 22-ig a Göncz Árpád városközpont és Kőbánya-Kispest között metrópótló autóbuszok viszik az utasokat, a metró csak a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár.

Ebben az időszakban két pótlóbusz-járat is közlekedik a metró helyett. Az M3-as pótlóbusz Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között, a metró teljes üzemidejében jár majd, míg az M3E pótlóbusz csak hétköznapokon csúcsidőben közlekedik a Határ út és a Göncz Árpád városközpont között, a belváros felé a Népliget érintése nélkül.

A pótlóbuszok rendkívül sűrűn, egy percnél is gyakrabban indulnak, a pótlásban több mint 100 darab csuklós, akadálymentes, légkondicionált autóbusz vesz részt.

A BKK arról tájékoztatott mindenkit, hogy próbálják a legkevesebb problémát okozni majd az utasoknak. A korszerűsítés három szakaszra bontása elsősorban forgalomterelési szempontok alapján történt, mert így biztosítható leginkább Budapest közlekedésének minél hatékonyabb fenntartása és a metrópótlási feladatok megoldása.

A metrófelújítás összetett mélyépítési munkafolyamat, ami felszíni munkafázisokkal egészül ki: július 5-én kezdődött el a Dózsa György úti metróállomás utólagos akadálymentesítése, amelynek felszíni kivitelezési munkálatai forgalomkorlátozással járnak a Váci út és a Dózsa György út csomópontjában, egészen 2022 augusztus végéig.

A felújítási munkálatok a tervezett ütemben haladnak. Az északi és déli szakasz metróforgalmának biztosítása miatt viszont a középső szakaszon korlátozott a munkavégzés időtartama, hiszen az M3-as metróvonal egyetlen felszíni kapcsolata a BKV Zrt. Kőér utcai járműtelepe, az építési területen minden reggel és este át kell engedni a szerelvényeket.