Újra kinyit a Nyugati pályaudvar

2021.07.16. 13:47

Az eredeti terveknek megfelelően vasárnap visszaadják a forgalomnak a Nyugati pályaudvart – írja az MTI. A hírt Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) vezérigazgatója közölte.

Az évente 18 millió utast fogadó pályaudvart egy hónappal ezelőtt, június 19-én zárták le, hogy karbantartási munkálatokat végezzenek rajta, javítsák a pályák állapotát, korszerűsítésék a biztonsági berendezéseket, távközlési és áramellátási rendszereket.

Bár a Nyugati újra megnyílik a forgalom előtt vasárnaptól, az utazók csak a nyár végén vehetik birtokba a csarnokot.

Vitézy szerint a pályaudvart tovább kell fejleszteni, mivel a modellezésük alapján a napi 50 ezres utasszám 20 év alatt 100 ezerre nőhet, az évi 18 milliós utasszám pedig megközelítheti a 40 milliót.

A BFK és a MÁV a kormány megbízásából nemzetközi tervpályázatot ír ki még az idén a kapacitások bővítése érdekében, amely a 2030-as Nyugati pályaudvart vizionálja.

Több mint 16 ezer négyzetméternyi területen új burkolatot tettek le, három kilométeren kicserélték a síneket, öt kilométeren a felsővezetéket. A fejlesztés keretében egy olyan szolgáltatást is kidolgoztak, amely a pályaudvar területen a vakok és gyengén látók közlekedési segíti

– mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója.