Vendégmunkásokra lehet szükség a szállodaiparban

K EPA20190912079
2021.07.17. 15:16
Az újranyitás a vidéki szállodákon segített, de Budapestről továbbra is hiányoznak a külföldi turisták. Az iparág súlyos munkaerőhiánnyal küzd, és egyelőre az sem biztos, hogy kizárólag pénzzel vissza lehet csábítani a bizalmatlan alkalmazottakat.

Ahogy az egész járványhelyzet alatt, most is kétfelé lehet osztani az országot – kezdte kérdésünkre Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke. Vidéken a nyitás után elkezdett beindulni a forgalom, a nyári hónapokban erős a belföldi turizmus, abban bíznak, hogy legalább olyan számokat produkálnak, mint 2020-ban.

Budapesten viszont a korábbi bevételek 15-20 százalékát sikerül csak elérni, ez valahol tíz, valahol harminc százalékot jelent az ilyenkor megszokott 80-90 százalékhoz képest, ráadásul alacsonyabb árakkal.

Az iparág súlyos munkaerőhiánnyal küzd, néhány helyen már az igazgatóknak is be kellett szállniuk a napi munkába.

A kormány adatai szerint meghaladtuk a 2019-es foglalkoztatási számokat, ez alapján gyakorlatilag mindenki megtalálta a helyét. Ez a szállodaiparnak azért jelent nagy bajt, mert tőlünk rengeteg ember hiányzik még.

Sokan az építőiparban vagy a kereskedelemben helyezkedtek el, a futárcégeknek is nagy felszívó ereje volt a korlátozások hónapjaiban.

A csábító magasabb fizetést nem biztos, hogy az összes szálloda ki tudja termelni, és az sem egyértelmű, hogy pénzzel mindenki meggyőzhető.

A fizetés mellett legalább ilyen fontos szempont a bizalom. A járvány miatt kialakult bizalmatlanság legerősebben a turizmust érintette, sokan azt mondják, hogy nem kockáztatnak a visszajövetellel, mert még nincs nyugvóponton a járvány. Az az érzésem, hogy teljesen nem tud visszaépülni az eredeti formájára ez a szektor, bizonyos munkakörökben szükség lehet külföldi vendégmunkásokra.

Flesch Tamás leszögezte, hogy „Budapest újra fantasztikus lesz”, de arra nem tud válaszolni, hogy mikor. Tavaly nyáron azt gondolták, hogy őszre javulnak a foglalási adatok, aztán jött az újabb hullám és a zárás. Hasonlóan drasztikus intézkedésekre viszont talán nem kell számítani az oltás miatt.

Nyáron inkább a tengerpartra vagy a hegyekbe mennek az emberek, de Budapesten ősszel akár a 40-50 százalékos foglalási arány is elérhető, ha nem lesz újabb hullám. Értelmezhető vendégszám leghamarabb 2022 tavaszától lehet.

A problémáikat az sem oldaná meg teljesen, ha elérnék az utolsó békeév, 2019 vendégszámait. Flesch Tamás hangsúlyozta, hogy a költségeik 25-30 százalékkal növekedtek, ide sorolta az élelmiszer-, a beszállítói és az energiaárakat is.

További pluszkiadást jelentenek a karbantartói munkák, a műszaki fenntartás költségei néhány esetben 50–80 százalékkal emelkedtek.

Flesch Tamás mindezek tükrében úgy látja, hogy a jövedelmezőség visszaállása évekbe telhet, ez pedig a szállodaipari befektetéseknél és a már elindult projekteknél is komoly kérdéseket vet fel.

(Borítókép: Munkások takarítják az üveget egy szállodában. Fotó: Katia Hrisztodulu / MTI / EPA)