Időjárás: ma minden félelmünk valóra válik, kiadták a figyelmeztetést

2021.07.17. 07:06
Az OMSZ zivatarokra, széllökésekre és jégesőre is figyelmeztet. Meglepetésként ennek ellenére is marad a fullasztó fülledtség.

Ha ma nincs halasztást nem tűrő, házon kívüli tevékenysége, érdemes visszabújni az ágyba – főként, ha az éjszakai zuhé okozta hangzavar megzavarta az álmát.

Az éjjeli vihar nem volt elég, az északkeleti országrész kivételével több helyütt várható zápor, zivatar, a felhők pedig nagy mennyiségű csapadékot hoznak. Ha pedig ez nem lenne már éppen elég gyászos, felhőszakadással, viharos széllel és jégesővel is számolnunk kell. Főként nyugaton lesz erős az északi-északkeleti szél, de máshol is meglehet, hogy lefújja a hajunkat.

Hajnalban 15 és 22 fok közötti hőmérsékletet, a délutáni órákra pedig 23–33 fokos maximumot jósol az Időkép. Frontérzet nem várható, viszont a fülledt, meleg idő többeket megviselhet, elsősorban az időseknek és a keringési rendszer megbetegedéseivel élőknek kell ma kímélniük magukat. Felmerülhet nehézlégzés, légszomj és rosszullét, valamint a vérnyomás is ingadozhat. Számolni kell fáradékonysággal, dekoncentráltsággal és ingerlékenységgel is.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat is figyelmeztetést adott ki az országra szombat éjfélig. Eszerint főként északon és nyugaton, napközben másutt is több helyen valószínű zivatar, elsősorban felhőszakadás (rövid idő alatt 25-30, sőt akár 50 millimétert meghaladó csapadék), kis méretű jég és viharos (60-70 kilométer per órás) széllökés kíséretében. A Nyugat-Dunántúlon területi átlagban 24 óra alatt 25-45 milliméter eső hullhat. Amúgy hőség lesz, a Tiszántúlon a napi középhőmérséklet 25 fok fölött alakul.

Felhőszakadás miatt az OMSZ az egész országra figyelmeztetéseket adott ki. Ezek között Budapesten, Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyében másodfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a helyeken az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 milliméternél is több csapadék hullhat. A nap folyamán várható sok eső veszélye miatt is adtak ki másodfokú figyelmeztetéseket Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyére. Somogy és Veszprém megyében elsőfokú a figyelmeztetés. Emellett zivatarveszély miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A szerencsésebb, napsütést remélő északkeleti tájakon 11 és 16 óra között kifejezetten erős lesz az UV-sugárzás, így feltétlenül ügyeljenek a bőr védelmére és a bőséges folyadékbevitelre. Az utakon sem árt fokozottan vigyázni, hiszen az esőzések csúszóssá teszik a betont, csökkenhet a látótávolság, és a menetstabilitás is romolhat az erős szél miatt.

Ami a Balatont illeti, szombatra virradó éjszaka kiadós csapadékkal érkező záporok, zivatarok érik el a tó térségét, de újabb záporok, zivatarok napközben is kialakulhatnak. Élénk lesz az északi-északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 26-28 fok körül alakul.