Százezerrel többen ajánlották fel adójuk egy százalékát

2021.07.18. 08:23

Egyre népszerűbbek az online megoldások. Idén ilyen módon százezerrel többen ajánlották fel az egyházaknak, a civilszervezeteknek adójuk egy százalékát, mint tavaly. Tállai András elmondta, hogy csaknem 1,2 millió egyszázalékos nyilatkozat érkezett online az adóhivatalhoz, ez 10 százalékos növekedés 2020-hoz képest.

A járvány idején a felajánlás hatalmas segítség az egyházaknak és a civilszervezeteknek. Az online kitöltés egyszerűsége mellett ez is közrejátszhatott abban, hogy most többen rendelkeztek az adójukról.  

Valami azonban nem változott: még mindig sokan hagyják az utolsó pillanatokra a döntést. A tavalyi évről szóló elszámolások több, mint negyede, mintegy 700 ezer bevallás az utolsó tíz napban érkezett az adóhivatalhoz   jegyezte meg Tállai András.

Az adókönnyítés, a bürokratikus terhek leépítése az egyszázalékos felajánlásokra is érvényes. Az elmúlt időszakban több kedvező változás történt, így például a nyilatkozatok kitöltőit segíti az, hogy az adóhivatal honlapján megtalálható azoknak a civilszervezeteknek a listája, amelyek fogadhatnak adószázalékokat. A civilszervezeteket segíti, hogy már akkor is megkaphatják a felajánlásokat, ha köztartozásuk van.

Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy tavaly összesen 40,7 milliárd forintról rendelkezhettek volna a magánszemélyek, végül 18,6 milliárd forintot juttattak el a különféle szervezeteknek. Idén május 20-ig több mint 40 milliárd forint sorsáról lehetett dönteni.