Karácsony Gergely azt akarja, hogy Kína vásárolja vissza a fel nem használt Sinopharm-vakcinát

TRAL8992
2021.07.18. 15:09

Karácsony Gergely vasárnap délután megosztott Facebook-bejegyzésében arra szólította fel a kormányt, hogy vásároltassa vissza Kínával a fel nem használt, „megkérdőjelezhető hatékonyságú” kínai vakcinákat.

Az így visszaszerzett milliárdokat pedig költsék az egészségügyi és szociális dolgozók bérkiegészítésére

– érvelt a posztban Budapest főpolgármestere.

Karácsony Gergely szerint a harmadik oltás pénteken bejelentett lehetősége csak egy a szükséges lépések közül, szerinte ugyanúgy szükség lenne átfogó, ingyenes ellenanyag-vizsgálatra is. Ezen belül is, mint mondja, minden egyes hatvan év feletti honfitársunknak, akit kínai vakcinával oltottak, antitestvizsgálatot kell biztosítani.

A szakemberek jelzései és az antitestszűrések eredményei alapján ki kell mondani, hogy kínai vakcinával nem oltanak többet Magyarországon. Az európai beszerzésekből megfelelő mennyiségű, bizonyítottan hatékony vakcina áll a magyar kormány rendelkezésére is. A kínai vakcina megvásárlásának körülményei, a kifizetett vételár és jutalékok körül megengedhetetlenül sok a titkolózás, de annyit tudni lehet, hogy mintegy 3 millió fel nem használt kínai vakcina lehet raktáron. Ennek értéke meghaladja a 30 milliárd forintot

– állítja a bejegyzésben Karácsony Gergely.

Valóban megkérdőjelezhető a kínai vakcina hatékonysága? 

A történet előzménye, hogy július 14-én, szerdán a Semmelweis Egyetem közzétette saját ellenanyag-vizsgálatának eredményét, amely azt hivatott igazolni, hogy mennyire hatékonyak az itthon használt, koronavírus elleni vakcinák.

Az orvosi egyetem ebben azt mutatta ki, hogy mind az öt kétdózisú vakcina hatásos, képes kiváltani az ellenanyag-termelést. Ugyanakkor a többi, koronavírus elleni vakcináéhoz képest a Sinopharm hatékonyságát ők is alacsonyabbnak találták.

Két nappal később, pénteken Orbán Viktor miniszterelnök hagyományos péntek reggeli, Kossuth rádiónak adott interjújában jelentette be, hogy a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét.

Részben a miniszterelnök szavaira, részben a Semmelweis Egyetem vizsgálatára reagálva mondta el az Indexnek Sarkadi Balázs akadémikus, hogy ő és kollégái a védőhatású ellenanyagszintek statisztikai értékelésével arra jutottak, hogy a 65 év felett Sinopharm-vakcinával oltott honfitársaink szervezetében nagy arányban nem keletkezett úgynevezett vírusneutralizáló, más néven vírussemlegesítő antitest.

Szerintük ez az antitesthiány 70 év felett elérheti a beoltottak 50 százalékát.

Utólag ma már kijelenthetjük, hogy az idősebb korosztályt nem szabadott volna Sinopharm-vakcinával beoltani, mert még májusban is csak 60 éves korig vizsgálták a Sinopharm hatékonyságát. A mi mérési sorozatunkban 450 esetet vizsgálva készítettünk tanulmányt, olyan statisztikák alapján, amelyek a vírust semlegesítő antitesteket kimutató tesztek, vizsgálati módszerek alapján álltak össze

emelte ki Sarkadi Balázs.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Trenka Attila / Index)