16:00, December 01.
Horvátország 0
Belgium 0
Ahmad bin Ali Stadion F csoport
16:00, December 01.
Kanada 0
Marokkó 0
al-Tumama Stadion F csoport
20:00, December 01.
Japán 0
Spanyolország 0
Kalifa Nemzetközi Stadion E csoport
20:00, December 01.
Costa Rica 0
Németország 0

Merkely Béla: Nem kaphat vektorvakcinát, akit előzőleg is azzal oltottak

20200701090733  63A3902
2021.07.18. 17:19

Az oltás igenis nagy szerepet játszik a megelőzésben, a harmadik oltással kapcsolatban nem kell félni, nem kell mellékhatásoktól tartani, a harmadik oltás nem árthat – mondta Merkely Béla a Kossuth rádió reggeli műsorában vasárnap.

A Semmelweis Egyetem rektora elmondta, hogy semmiképpen nem jó, ha félünk a megfertőződéstől, ez ellen pedig csak az jelenthet megoldást, ha felvesszük a harmadik oltást, és ha eddig nem éltünk a lehetőséggel, akkor oltassuk be magunkat.

Elsőként azok menjenek oltakozni, akik még nem vették fel egyik oltást sem, ugyanis tudjuk, hogy az első oltás a legfontosabb

– mondta a szakember, aki szerint az első két oltás már jelentős védettséget nyújt a vírussal szemben. Vannak olyan személyek, akik kitettek a betegségnek, ide tartoznak az idősek is, ugyanis az immunrendszerük már nem olyan erős, mint a fiatalabbaknak. 

Két típusú állampolgár van: aki a harmadikat is meg szeretné kapni, és az, aki egyiket sem – tette hozzá Merkely Béla. Azt üzente azoknak, akik megkapták a két oltást: a harmadik oltás biztonságos, arra kell figyelni, hogy bizonyos oltáskombinációkat kell preferálni. Az mRNS-oltással rendelkezők kaphatnak vektorvakcinát (erről korábban Kásler Miklós is beszélt már.) 

Aki viszont vektorvakcinát kapott, az már nem kaphat harmadik oltásként is vektorvakcinát,

mert a vektor, az egyfajta, nem kórokozó vírus, de azzal szemben a szervezet már ellenanyagot fog termelni, és nem engedi, hogy bevigye a vírusra jellemző fehérje adatait – tájékoztatott a szakember.

Az antitestvizsgálat nem arra való, hogy egy oltóanyag hatékonyságát meghatározzuk

– emelte ki Merkely Béla, ugyanis nincsenek olyan ismert határértékek, amelyek alapján két csoportra tudnánk osztani az embereket. A szakember elmondta, a védettség egy összetett kérdés, melyből az antitestvizsgálat csak egy elem a négyből. A Semmelweis Egyetem egyébként a héten hozta nyilvánosságra az eredményeit a vakcinák hatékonyságáról, miután több mint ezer beoltott körében vizsgálta meg a koronavírus-ellenanyagszintet. Egy akadémikus és csapata már jó ideje jelzi a döntéshozóknak, hogy az ő adataik alapján az idős korosztályt kevésbé védi a Sinopharm.

(Borítókép: Merkely Béla. Fotó: Rostás Bianka / Index)  • Tippek
  • Hírek