A Nemzetbiztonsági bizottság elnöke feljelentést tesz és magyar Watergate-botrányt emleget

D  TT20201120005
2021.07.19. 14:46

Mint arról tegnap beszámoltunk a Direkt36 tényfeltárása alapján, több ismert magyar ellenzéki, közéleti személyiséget is megfigyelhettek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával.

Minél többször elolvasom a cikket, annál inkább az az érzésem, hogy ez a magyar Watergate-botránnyá nemesül – kezdte az Index kérdésére Stummer János, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Láthatjuk, hogy Varga Juditék megpróbálták letekerni a témát, egyelőre a tagadás fázisában vannak. Az, hogy mekkora ügy lesz, függ attól is, hogy milyen további információk látnak napvilágot, a közvélemény mekkora nyomást tud gyakorolni a kormányra, és a nyilvánosságban mekkora rengéseket kelt.

A jobbikos képviselőt annyira nem lepte meg, hogy Magyarországon megtörténhet egy ilyen eset, de hangsúlyozta:

Ha igazak a cikk állításai, akkor olyan embereket figyeltek meg, akik nem követtek el, és nem is terveztek elkövetni bűncselekményt. Az egyetlen „bűnük”, hogy nem mindenben egyezik a véleményük a kormány álláspontjával. Ez egy jogállamban nem fér bele.

A Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésének összehívása a Fidesz-KDNP politikusain is múlik, a hét tagból négy kormánypárti. Stummer megfogalmazása szerint

akarhatunk mi rendkívüli ülést, de ha Halász Jánosék nem jönnek el, akkor hiába ültetjük be az asztal másik végére a hírszerzést, az elhárítást, az érintett szolgálatokat és a felelős politikusokat, a határozatképtelenség miatt érdemben egy mondatot sem tudunk váltani egymással.

Ezért ma reggel levélben fordult Halász Jánoshoz, arra kérve, hogy a lehető legkorábbi időpontban biztosítsa a Fidesz a határozatképességet. Választ egyelőre nem kaptak.

Később kezdeményezhetik egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítását is, az ellenzék tudja biztosítani az ehhez szükséges 40 aláírást, de ennek megszavazásához szükség van a kormánypártokra is.

Stummer azt is elárulta, hogy feljelentést tesz:

Feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen személyes adattal való visszaélés, jogosulatlan adatkezelés és az információs rendszerek megsértése miatt.

A bizottság vezetője azt is leszögezte, „ha sumákol és hallgat a kormány, az egyenlő a beismeréssel”.

(Borítókép:  Stummer János, az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. november 20-án.  Fotó: Kovács Attila / MTI)