Pintér Sándor: a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak

2021.07.19. 20:32

2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter válaszul Szél Bernadett független országgyűlési képviselő „Ki vásárolta meg az izraeli kémszoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben?” című írásbeli kérdésére. A tárcavezető hozzátette az MTI-hez is eljuttatott válaszában, hogy ezt alátámasztják a lefolytatott ellenőrzések eredményei.

Pintér Sándor megfogalmazása szerint „Magyarország demokratikus jogállam”, s mint ilyen minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el.

Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik – állította a belügyminiszter. 

Hozzátette, kész megválaszolni a független képviselő konkrét kérdéseit az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén, bár ennek némileg ellentmond, hogy a Fidesz-frakció nevében Halász János már közölte, „nem indokolt” a nemzetbiztonsági bizottság ülésének összehívása, a „baloldali sajtóban” megjelent hírek pedig szerinte megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják.

Több mint 300 magyarországi célszemélyről írt a Direkt36, akiket megfigyelhettek. Szerepel közöttük 

  • egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester,
  • négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa,
  • Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd,
  • egy fotós, aki együtt dolgozott egy amerikai újságíróval a Kreml-közeli orosz pénzintézet, a Nemzetközi Beruházási Bank budapesti székhelyéről szóló cikken,
  • a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa,
  • Chikán Attila közgazdászprofesszor, az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, aki Varga Zoltán vendége volt egy 2018-as vacsorán,
  • a G-napig Orbán Viktor fő szövetségesének számító Simicska Lajos egykori Fidesz-pénztárnok fia,
  • valamint a CEU egykori diákja, Adrien Beauduin, akit egy 2018-as kormányellenes tüntetésen vettek őrizetbe.

Úgy tudni, a Pegasus magyarországi használatáról Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu akkori izraeli miniszterelnök egyik 2017-es találkozóján születhetett megállapodás. Bár az NSO egyik korábbi alkalmazottja megerősítette, hogy Magyarország ügyfél, maga a cég azt is tagadja, hogy elfogad utasításokat az izraeli kormánytól, az egész ügyet hazugságnak titulálta és perrel kezdett fenyegetőzni.