Újabb területeken válhat kötelezővé az oltás

2021.07.20. 12:03

Az egészségügyben dolgozók számára már kötelezővé tették a koronavírus elleni védőoltások felvételét, az azonban még nem tisztázott, hogy milyen döntésekre számíthatunk más területeken. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) szerint az lenne a legjobb, ha bizonyos területeken dolgozók számára kötelező lenne a oltás. Erről jogalkotási javaslatot is tesz a kamara. 

Parragh László, a szervezet elnöke szerint ma is elterjedt gyakorlat, hogy a vállalatok elvárják a dolgozóiktól az oltást, a jogszabályi módosítás viszont megkönnyítené ezt a lehetőséget. A Portfóliónak adott interjújában elmondta: erős igény van erre a vállalatvezetők részéről, ugyanis sokak szerint csak így lehet elkerülni a gazdaság ismételt lezárását.

A kamara által javasolt módosítás magába foglalná, hogy amennyiben a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor adott esetben áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket. Parragh László szerint tömeges jelenség az, hogy a munkáltató elbocsátotta azokat a munkavállalókat, akik nem éltek az oltás lehetőségével. Ilyen esetekben azonban a munkaadó nem indokolhatja ezzel a munkavállaló elbocsátását, így egyéb indokokkal mondott fel nekik.

Amennyiben elfogadják a kamara javaslatát, jogszerűen alkalmazhat szankciókat a munkáltató a munkásokkal szemben.

Parragh László szerint emiatt nem kezdenének tömeges felmondásokba a munkavállalók, ugyanis az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ilyen esetekben inkább felveszik az oltást, minthogy felmondjanak.

A módosító javaslat  már a héten elkészülhet, miután a munkaadókkal folytatott tárgyalások befejeződnek. A szervezet elnöke szerint a javaslat az egyéni szabadság szempontjából nem aggályos, elsősorban pedig azok körében tennék kötelezővé az oltást, akik munkavégzés közben több emberrel is találkoznak, Ide tartoznak a rendészeti szervek dolgozói, közösségi közlekedésben dolgozók, éttermi alkalmazottak.

Ma még ez a javaslat megosztónak és meglepőnek tűnhet, de amellett, hogy valójában a gazdaság működőképességének fenntartása miatt szükség van rá, hosszú távon elkerülhetetlen. Indokolt lenne a lehető legszélesebb körben kötelezővé tenni az oltást

− mondta Parragh László, aki szerint a kötelező oltás megkövetelése bizonyos területeken egész Európában elterjedt lesz.

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón beszélt arról, hogy három lényeges területről egyeztettek a kormányülésen, így a harmadik oltás és negyedik hullám kérdésein túl a kötelező oltás lehetősége is szóba került. A Miniszterelnökséget vezető miniszter akkor azt mondta, még vizsgálják, hogy milyen kötelezővé tegyék-e az oltásokat egyes területeken.

A miniszter a negyedik járványhullámmal kapcsolatban elmondta, hogy felkészítik az egészségügyet az újabb megpróbáltatásra, azonban a sikeresség az immunitásban rejlik. A negyedik hullámért felelős vírusváltozat sokkal gyorsabban terjed, így a cél a 80−85 százalékos átoltottság elérése. A kormány arra számít, hogy a magas immunitásnak köszönhetően az újabb járványhullám nem okoz annyi megbetegedést, mint az előzőek.

A harmadik oltás felvétele Magyarországon augusztus elsejétől lehetséges, ezt július 16-án jelentette be Orbán Viktor. Az már ismert, hogy a védőoltás csak négy hónappal a második oltás beadása után kérhető, de az oltó orvosok ettől eltérhetnek. Azt a helyet kell felkeresni, ahol az első két adagot megkapták az emberek, oltási sorrend pedig nincs, az idősek és fiatalok között nem lesz különbség. Egyelőre kérdéses, hogy milyen vakcina lesz a harmadik, erről még nem született szakmai döntés.  • Hírek
  • Személyi kölcsön