Hogy kerül a cipő a magasba?

GettyImages-527493842
2021.07.21. 08:58
Hasonló kérdés ez, mint amit a jól ismert szólásmondás feszeget, vagyis: hogy kerül a csizma az asztalra? Olyankor szokás ez iránt érdeklődni, amikor valami nem helyénvaló dolgot tapasztalunk. Nos, a cipőfűzőivel összekötött cipőpár nyilvánvalóan nem a magasfeszültségű vezetékre való.

Mi ez az új baromság? Miért kell a cipőt feldobni a villanyvezetékre?

Ez a két rövid és keresetlen kérdés ékesszólóan utal az utcákon a fejünk fölött himbálódzó lábbelik rejtélyére. A Járókelő.hu által közzétett szövegezéssel és a hozzá tartozó fényképes illusztrációval akkor találkoztam, amikor magam is sokadszorra tapasztaltam és fotóztam efféle értelmetlenséget.

Mert első látásra értelmetlenségről van szó, annyi bizonyos.

A feldobott cipők legendái

Alaposabban utánakutakodva aztán kiderül, hogy a jelenség korántsem kizárólag Magyarországon ismert. Sőt, bőséggel vannak a világnak olyan vidékei, ahol úgyszintén szokás cipőket hajigálni a villanyvezetékekre, mégpedig olyannyira, hogy ez a szokás külön nevet is kiérdemelt: „shoefiti” vagy „shoe tossing”.

Az urbánus tradíció minden bizonnyal Amerikából ered, de mint annyi hasonló őrület, ez is meghódította a világot, és a cipődobálásnak állítólag számos motivációja akadhat:

  • Az amerikai gyökerekre az az eredetverzió utal, amely szerint a cipődobálás az utcai bandák és a drogkartellek kódolt közlése. A helyi csapatok állítólag így jelölik meg a körzeteiket, illetve így tudatják, ha a bandájuk egyik tagja gyilkosság áldozatává vált.
  • A skót hagyomány szerint a kamasz fiúk azért lódítják a cipőiket a magasba, hogy szétkürtöljék a nagy hírt: végre elvesztették a szüzességüket.
  • Szokás cipőt hajítani ezenkívül a tanévzárás miatt érzett felszabadult öröm kifejezéseként.
  • A lábbelik ballisztikus pályára küldése a hippimozgalom egykori jelképe is lehet, ugyanis a virággyerekek szerint a cipőtől való szabadulás a szabadsággal azonosulást jelenti.

A sok magyarázat sorában utolsóként említjük azt, aminek Magyarországon komoly a relevanciája: a shoefiti trend követői egyszerűen poénból dobálják cipőiket a villanyvezetékekre, illetve utánzásként, mert filmekben vagy máshol láttak már ilyet.

Folyadékos flaskák is fityegnek

A cipőhajigálás ügyében az Index az áramszolgáltatókat is megkereste, azt tudakolva, hogy a területükön mennyire jellemző az ilyen eset, illetve okoz-e problémát, meghibásodást a szolgáltatásban. Az E.ON Hungária Csoport alaposan utánajárt a kérdésnek, és a cég válaszából kiderült, hogy munkatársaik elszórtan találkoztak már ilyen jelenséggel, sőt olyannal is, hogy valakik folyadékkal töltött, párosával összekötött PET-palackokat dobtak a vezetékekre.

Az áramszolgáltató válaszából az is kiderül, hogy ez a furcsa hóbort bizony veszélyes lehet, mivel a villamos vezetékekre feldobott cipők vagy a PET-palackok egy esetleges zárlat esetén meggyulladhatnak, ezért mindenkit arra kérnek, hogy saját és mások biztonsága érdekében semmilyen tárgyat ne dobjanak a vezetékekre.

A fennakadt cipőket és egyéb tárgyakat ráadásul esetenként csak üzemszünettel járó munkával tudják eltávolítani, ami további kellemetlenséget okozhat a szolgáltató ügyfeleinek.

Olvasói kiegészítés

Cikkünk megjelenése után levelet kaptunk egy gördeszkás olvasónktól, Mátétól, aki arról tájékoztatott, hogy ezek a cipők általában igencsak szakadt állapotban vannak, aminek az az oka, hogy a gördeszkás, bmx-es szubkultúrák egyik kedvelt szokása feldobálni a vezetékekre az elhasznált cipőiket, hiszen azoknak már nem veszik hasznát a sportban, így aztán a kukák helyett sokszor a vezetékeken végzik az eldeszkázott cipők.

(Borítókép: In Pictures Ltd. / Corbis / Getty Images)