Karácsony Gergely népszavazást kezdeményez

2021.07.21. 11:34 Módosítva: 2021.07.21. 13:12
Miután Orbán Viktor miniszterelnök a Facebook-oldalán bejelentette, hogy a kormány népszavazást indít a gyermekvédelem ügyében, Karácsony Gergely főpolgármester is közölte a közösségi oldalán, hogy ő is népszavazást kezdeményez, rögtön három témában is.

Ahogy megírtuk, szerdán megjelent a Magyar Közlönyben a kormányrendelet, amely ismét lehetővé teszi országos népszavazás kezdeményezését. Eddig ez nem volt lehetséges a járvány elleni védekezés érdekében hozott szabályok miatt.

Reggel 8 órás hatálybalépéssel kijött egy rendelet, amely szerint végre országos népszavazás kezdeményezhető. Ennek alapján országos népszavazást kezdeményezek arról, hogy a kínai egyetem helyett a Diákváros épüljön meg Budapesten, hogy a kormány ne adhassa el az autópályákat, és hogy legyen általános, ingyenes antitestszűrés minden 60 év feletti honfitársunknak

– írta Karácsony Gergely főpolgármester a Facebook-oldalán.

Az Orbán Viktor bejelentésére reagáló közleményében Karácsony Gergely pártja, a Párbeszéd azt írta:

Orbán Viktor népszavazása az úgynevezett gyermekvédelmi, valójában a melegek megbélyegzését és kirekesztését célzó törvényről végtelenül álságos és aljas, amelynek egyetlen célja, hogy elterelje a figyelmet a magyar politikatörténet legnagyobb lehallgatási botrányáról, a Pegasus-ügyről, a magyar embereknek és vállalkozásoknak járó, az intézményesített korrupció miatt visszatartott európai támogatásról és az országot sújtó további problémákról.

A Párbeszéd szerint a „kamu népszavazás” helyett igazi népszavazást kell tartani a Karácsony Gergely által feltett kérdésekben.