Tusványos elmarad, Sátoraljaújhely helyettesíti

2021.07.21. 10:03
Újraindítás-megújulás címmel rendezik meg ezen a héten Sátoraljaújhelyen az erdélyi, a kárpátaljai és az anyaországi magyarság idei szellemi műhelyét, amely a szervezők szándéka szerint nem pótolja ugyan a koronavírus-járvány miatt elmaradó Tusványost, de mégis teret ad az aktuális nemzetpolitikai kérdésekről szóló párbeszédnek.

A Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem négynapos programsorozata július 22-én, csütörtökön kezdődik Sátoraljaújhelyen. Az esemény megnyitóján jelen lesz Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke, Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke és Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. Olyan közéleti személyiségek ők, akik hagyományosan évről évre megjelentek Tusnádfürdőn, a rendszerváltás óta ez idő tájt, július második felében megrendezett bálványosi szabadegyetemeken is.

Tusványos idén azonban a koronavírus-járvány miatt elmarad, és Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke az Indexnek elmondta, hogy a sátoraljaújhelyi rendezvény nem is tűzte ki célként, hogy pótolja azt, hiszen – mint mondja – Tusványos pótolhatatlan, viszont visszafogottabban és más közegben mégis szükséges találkoznia a kárpátaljai, az erdélyi és az anyaországi magyarság képviselőinek, hogy fontos és aktuális témákat vitassanak meg.

Erre jött tehát létre ez az egyedi rendezvény, a sátoraljaújhelyi Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem, amely az Újraindítás-megújulás címet viseli, és amin egyebek közt nemzetpolitikai, kisebbségvédelmi, gazdaságfejlesztési, uniós és V4-es kérdésekről lesz szó, már csak azért is, mert idén május 21. óta Magyarország adja az Európa Tanács elnökségét.

Az idei Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetem Sátoraljaújhelyen meghívásos rendezvény, de jövőre, 2022 júliusában ismét megrendezik a nyílt Tusványost: a szervezők hivatalosan is meghirdették már a 31. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábort.