Pintér Sándor: A Belügyminisztérium egy ismeretlen szervezet által gerjesztett botrányt feltételez

2021.07.21. 19:07

Egy nemzetközi újságírócsapat tényfeltárása alapján több ismert magyar ellenzéki, közéleti személyiséget is megfigyelhettek az NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával.

Az LMP-s Hohn Krisztina és Ungár Péter az üggyel kapcsolatban írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándorhoz:

Kivizsgálják-e, hogy milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után?

A belügyminiszter válaszában közölte, hogy

a Belügyminisztérium a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy – eddig ismeretlen szervezet által – nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, melynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak.

Pintér Sándor azt is leszögezte, hogy „Magyarország demokratikus jogállam, nemzetbiztonsági védelmét a Belügyminisztérium látja el”, a feladatteljesítés érdekében az alkalmazott eszközök és módszerek tekintetében a hatályos jogszabályok betartásával járnak el.

A tárcavezető hangsúlyozta:

Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik. Kijelentem: 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak.

Pintér Sándor kész válaszolni a konkrét kérdésekre az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén. Ezt pont ma hívták össze ellenzéki képviselők.