Kásler Miklós: A magyar királyság is ősi demokrácia volt

2021.07.22. 21:56

A Hunyadiak felmutatták mindazt, ami az Árpádokat naggyá tette, olyan alapelveket őriztek, mint a szuverenitás, az integritás, az autonómiák támogatása és a hit – mondta Kásler Miklós csütörtökön, a nándorfehérvári diadal emléknapján. Az emberi erőforrások minisztere a Magyarságkutató Intézet Hunyadiak és Corvinok című kétnapos nemzetközi tudományos konferenciájának megnyitóján kiemelte: ez a dinasztia maradandót alkotott, amire emlékeznünk kell.

Szent Istvánnal olyan birodalom jött létre, amelyet apostoli király irányított, s egy lassan kiteljesedő eszmerendszer, a Szent Korona jegyében fogta össze az itt élő népeket. Ebből alakultak ki a rendek, majd a nemzet – mutatott rá a miniszter. Mint mondta, a kezdetektől eltelt időszakot Hunyadi Mátyás haláláig egységes folyamatnak tekinthetjük. Bár a magyar királyi hatalom központosított volt, mégis autonómiák halmazából épült fel: a szász, székely, királyi városok és vármegyei autonómiák mind a Szent Korona eszméjéből kibomló gyakorlati megoldások voltak, ami révén egy rendkívül ősi demokrácia jött létre – fejtette ki.

A magyar történelem sok mozzanatát elhallgatták vagy eltorzították, ezért tettem le a kormány elé azt a programot, amely az identitás szempontjából lényeges kérdések megoldását tűzte ki célul a legmagasabb tudományos igényességgel és prekoncepció nélkül

– indokolta a miniszter a Magyarságkutató Intézet létrehozását.

A Szépművészeti Múzeumban rendezett konferencia bemutatja egyebek mellett a Hunyadi-származás meghatározásának folyamatát, a 15. század végi magyar-török határszervezést, Szkander bég és Hunyadi János kapcsolatát, a Hunyadi-ház középkori és mai emlékeit, valamint Hunyadi Mátyás pénzreformját. A Hunyadiak és Corvinok című konferencián azon nyolc ország kutatói vesznek részt, amelyek történelmében a Hunyadiaknak és Corvinoknak meghatározó szerep jutott.