Kásler Miklós: Aggasztó a delta-variáns terjedése, kell a harmadik oltás

2021.07.22. 10:34

Nagyon aggasztónak nevezte a koronavírus delta-variánsának terjedését Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere szerint a járvány hazai alakulása attól függ, hogy hány embert ér még el a tömeges oltás.

Az InfoRádiónak adott interjújában Kásler Miklós elmondta, hogy egyelőre csak az egészségügyben dolgozóknak teszik kötelezővé a harmadik oltást saját maguk és a betegek védelmének érdekében. Más foglalkozási csoportoknak (például pedagógusok, katonák) az átoltása már napirenden van – tette hozzá. 

A harmadik oltás szükségességéről szólva leszögezte: 

Egyetlen vakcina sem biztosít százszázalékos védelmet, és mivel folyamatosan csökken az ellenanyagszint, illetve az immunitás többi tényezőjének a hatékonysága az idő elteltével, a harmadik oltást mindenkinek nagyon határozottan lehet javasolni. A tudományos álláspont az, és ebben nincs vita Magyarországon, hogy az mRNS-vakcinák után a másik kettőből, tehát vagy az elöltvírus-vakcinákból, vagy vektorvakcinából kell a harmadik oltást adni, és fordítva

– mondta Kásler Miklós. A tárcavezető korábban arról beszélt: ha elöltvírus-alapú (Sinopharm) vagy vektoralapú (Szputnyik V, Vaxzervia) oltóanyaggal történt az átoltás, akkor a harmadik minden bizonnyal mRNS-alapú lesz, és fordítva. 

A kormány irányelveket fog közzétenni, de különleges esetekre meghagyják a döntésszabadságot az orvosoknak

– ismételte az emberi erőforrások minisztere, hozzátéve, Magyarországon jelentős mennyiségű vakcina van, így „a harmadik oltás esetében rendkívül nagy a szabadsága a magyar egészségügynek”.

Beszélt arról is, hogy Magyarországon befejeződött egy felmérés, amely február 15. és május 15. között azt vizsgálta, milyen védettséget nyújt a kétszeres átoltottság. Az eredmény – Kásler Miklós szavai szerint – mindegyik vakcina a fertőzés ellen brit mutáns esetén 82 és 94 százalék között véd, a halálozás megelőzése szempontjából pedig 84–85 százalék és 96–97 százalék között véd.