Hamarosan Kormányinfó, kövesse élőben az Indexen

2021.07.22. 07:43

Hamarosan, 9 órakor kezdődik az e heti Kormányinfó, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatója a kormányzati intézkedésekről. Az Indexen élőben, percről percre követheti az eseményeket, kollégánk a helyszínről tudósít.

Mire számíthatunk?

  • Orbán Viktor miniszterelnök szerdán bejelentette: népszavazást kezdeményez a magyar kormány a gyermekvédelem ügyében. A miniszterelnök Facebook-videójában úgy fogalmazott: a gyermekeink jövője a tét, ezért ebben a kérdésben nem engedhetünk. Amikor a hazánkra nehezedő nyomás ilyen erős, akkor csak a közös népakarat tudja megvédeni Magyarországot. A népszavazási kérdéseket és a bejelentéssel kapcsolatos részleteket ide kattintva olvashatja.
  • Vasárnap derült ki, hogy világszerte körülbelül 50 ezer, Magyarországon hozzávetőlegesen 300 embert figyelhettek meg az izraeli cég, az NSO Pegasus nevű kémprogramjával. Az eddig nyilvánosságra került információk szerint köztük van: egy ellenzéki városvezető, Gémesi György gödöllői polgármester, négy újságíró, köztük a Direkt36 két munkatársa, Bánáti János, az ügyvédi kamara elnöke és kilenc másik magyar ügyvéd, a milliárdos vállalkozó, Varga Zoltán, a 24.hu-t is kiadó Centrál Médiacsoport tulajdonosa. 
  • Orbán Viktor miniszterelnök július 16-án bejelentette, hogy augusztus 1-jétől lehetővé teszik a harmadik oltás felvételét. A harmadik dózis csak négy hónappal a második oltás beadása után kérhető, de az oltó orvosok ettől eltérhetnek. Azt a helyet kell felkeresni, ahol az első két adagot megkapták az emberek, oltási sorrend pedig nincs, az idősek és a fiatalok között nem lesz különbség. Az egészségügyi dolgozóknak kötelező lesz a harmadik oltás, az oltatlan személyeket pedig személyesen keresik fel, hogy kérjék a vakcinát.
  • Újabb járványhullámot indíthat a delta-variáns – erről a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője, Galgóczi Ágnes beszélt. Míg korábban a koronavírus alfa- (angol) variánsa volt a domináns, addig az elmúlt hetekben a delta-variáns (indiai) okoz több megbetegedést Európában.