Többé már nem tagja Bodolai László a Nemzeti Választási Bizottságnak

2021.07.23. 15:51

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntött a testület LMP-s delegáltja, Bodolai László visszahívásáról pénteki ülésén.

Az NVB elnökét, Téglási Andrást Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke július 19-én kelt levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását.

Az NVB tagjai pénteken, elektronikus úton megtartott ülésen ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy Bodolai László megbízatása a határozat jogerőre emelkedésével megszűnik. A határozat ellen három napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához. Téglási András megköszönte a visszahívott tag munkáját – írja az MTI. 

Még az egy évvel ezelőtti események apropóján merült föl, hogy visszahívnak a választási bizottságból. Egykori LMP alapító tagként már akkor is értetlenül álltam az ötlet előtt. Főleg azok után, hogy a választási bizottsági munkámat legjobb tudásom szerint, teljesen elfogulatlanul és befolyásmentesen végeztem

– mondta el Bodolai László az Indexnek.

Az Index Zrt.-t tulajdonló alapítvány volt vezetője hozzáfűzte, amikor az egy évvel ezelőtti eseményekről beszél, egész pontosan az Index egykori főszerkesztőjének szinte napra pontosan egy éve ilyenkor történt rendes felmondással történő elbocsátására utal.

Indexes vezetőként jogilag azóta sem megkérdőjelezhető munkaügyi döntést hoztam, amit minden hasonló pozícióban lévő vezető ugyanúgy megtett volna. Úgy tűnik, az LMP-nek fontosabb volt, hogy megfeleljen az Index körüli politikai hisztériakeltésnek, mint az, hogy kiálljon egy alapító tagja mellett. Az LPM elnöksége ráadásul meg sem hallgatta az érveimet, lehetőségem sem volt hivatalosan ismertetni előttük az álláspontomat

– magyarázza Bodolai László, aki hozzátette, az elbocsátás ellenére köszöni a bizalmat az LMP-nek, illetve azt, hogy annak idején megválasztották, utódjának a Nemzeti Választási Bizottságban pedig sok sikert kíván.

Új tagot delegálhatnak a testületbe

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. A parlament alakuló ülésétől a következő választás időpontjának kitűzéséig a frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe.

Mivel az LMP-delegált megbízatása visszahívás miatt szűnt meg, pártja – az NVB határozatának jogerőre emelkedését követően – új tagot delegálhat a testületbe, aki az eskü- vagy fogadalomtétel után gyakorolhatja a tagsággal járó jogait és kötelezettségeit.

Az LMP már korábban is megkísérelte visszahívni a testületből Bodolai Lászlót: tavaly októberben azonban az NVB elutasította az indítványt, mivel az azt benyújtó Schmuck Erzsébetnek a bírósági nyilvántartás szerint nem volt képviseleti joga az indítvány benyújtásakor.

Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP.