Tűzoltó leszel s katona!

2021.07.23. 20:03
Oldtimer rendőr- és mentőautók, különleges tűzoltókocsik és helikopterek érkeznek szombaton az Aeroparkba, ahova látványos járműfelvonulást szerveznek. A ferihegyi repülőmúzeum a Kéklámpás Találkozóval azoknak a szolgálatoknak az áldozatos munkájára szeretné felhívni a figyelmet, amelyek dolgozói erőn felül teljesítettek a pandémia elmúlt másfél évében.

Nem hétköznapi járművek veszik birtokba az Aeroparkot július 24-én. Több mint 30 tűzoltóautó, köztük fecskendők, műszaki mentő szerek és oldtimerek érkeznek a ferihegyi repülőmúzeumba, ahol többségük folyamatosan mozogni fog és izgalmas bemutatókat tart.

Az ország számos részéről Ferihegyre látogató önkéntes tűzoltó egyesületek a többi között  Rába, Steyr,  Mercedes, Rosenbauer és Spartan típusokat vonultatnak fel, de a kínálatban szerepel majd tűzoltó Trabant és Lada is. Bemutatkoznak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér egykori és mai tűzoltóautói, gurulás és beavatkozás közben láthatjuk a 40 éves Simbát és a legújabb, habbal oltó monstrumokat is.

A rendezvényen láthatóak lesznek a Kresz Géza Mentőmúzeum gyűjteményébe tartozó  Nysa, UAZ és Robur  mentőkocsik, amelyek egykor rendszeres résztvevői voltak a közúti forgalomnak. Ma már ritkaságnak számító o ldtimer r endőrautókkal érkezik a Hagyományőrző Rendőrszázad.

A Kéklámpás találkozó egyik főszereplője lesz a Légirendészet egyik MD902-es helikoptere, valamint a légimentők EC-135-ös helikoptere, amelyet a nap egy részében kívül-belül megtekinthetnek a látogatók.

A nagyszabású programmal az Aeropark azoknak a szolgálatoknak az áldozatos munkájára szeretné felhívni a figyelmet, melyek dolgozói erőn felül teljesítettek a pandémia elmúlt másfél évében 

– emelte ki Somogyi-Tóth Dániel, a Légiközlekedési Kulturális Központ alapító-ügyvezetője.


A kéklámpások érkezése és beállása után indul a programdömping a repülőmúzeumban. Az egyesületek sorra megmutatják, mi mindenre alkalmasak járműveik, hogyan történik egy beavatkozás. Egész nap zajlik az élménytűzoltóautózás, emellett számos szer kívül-belül megtekinthető lesz, a szakemberek megismertetik a járművek felszereléseit. Gyakorlat keretében ismerhetik meg a vendégek, hogyan történik egy roncsból mentés, majd a szakemberek felaprítanak egy egész autót. A látogatók emellett számos speciális eszközt kipróbálhatnak, elsajátíthatják az újraélesztés alapjait, és azt is megtudhatják, mit kell tenniük, ha elsőként érkeznek egy baleset helyszínére.

Délután 5 órakor indul a találkozó egyik leglátványosabb programja: a járművek konvojba szerveződnek, és rendőri felvezetés mellett felvonulásra indulnak az Aeropark–Vecsés–Ecser–Aeropark útvonalon.