Gyöngyösi Márton levelet írt a CNN-nek: Szijjártó Péter hamis állításokat tett

2021.07.23. 17:00
A Jobbik európai parlamenti képviselője levelet írt a CNN riporterének, akinek műsorában nemrégiben Szijjártó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy a legnagyobb ellenzéki párt, a Jobbik is támogatta a pedofiltörvényt. Az ellenzék többsége azért utasította el, mert szerintük a törvény kiegészítései melegellenesnek minősülnek. A jobbikos politikusok szavazata miatt a párt több kritikát is kapott az ellenzéki térben.

A külgazdasági és külügyminiszter a CNN-nek adott július 13-i interjújában felhívta a riporter, Bianna Golodryga figyelmét arra, hogy a kiegészítései miatt vitatott törvényt „a legnagyobb ellenzéki párt szavazataival fogadták el”.

Láttam, hogy Ön készített már riportokat az egyesült ellenzék képviselőivel itt Magyarországon, akik elítéltek és kritizáltak bennünket a jogszabály miatt, és nagyon sajnálom, hogy nem kérdezte meg tőlük, hogyan lehetséges az, hogy a vezető ellenzéki párt, amely az egyesült ellenzék tagja, szintén megszavazta ezt a törvényt

– fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter szerint ezért nem lehet úgy leírni a helyzetet, mintha a törvény csupán a kormánypártok álláspontját tükrözné, „egyszerűen nem igaz és tisztességtelen”. Azt pedig álhírnek nevezte, hogy a törvény összekeverné a pedofíliát a homoszexualitással.

Gyöngyösi Márton most azért írt levelet a CNN riporternőjének, hogy elmagyarázza a Jobbik szavazásának a hátterét. A jobbikos politikus „csúsztatásnak” nevezi Szijjártó Péter állításait.

A Jobbik a törvény megszavazása előtt, és azt követően is kétségeit hangoztatta

– emlékeztet rá.

Azt is hozzáteszi, hogy pártja arra is ígéretet tett: amennyiben 2022-ben sikerül leváltani a Fidesz-KDNP-kormányt, a törvény nemzetközi felháborodást kiváltó részeit meg fogják semmisíteni.

Gyöngyösi Márton levelében kifejti, hogy a Fidesz által eredetileg beterjesztett törvény kimondottan a pedofil bűncselekmények szigorúbb büntetésére vonatkozott, és ezt a Magyar Országgyűlés valamennyi pártja támogatta volna, világnézettől függetlenül.

Ám ekkor a teljesen nyíltan a társadalmi feszültségek élezésére épülő populista politikát folytató Fidesz-KDNP nyilvánvalóan homofób élű kiegészítéseket tett a törvényjavaslathoz, megágyazva ezzel egy, a jövő évi választásokig folytatandó LMBTQ-ellenes uszító kampánynak

– írja Gyöngyösi Márton.

Szerinte az ellenzék pártjai különböző válaszokat adtak, a Jobbik úgy döntött, hogy

a gyermekek elleni pedofil bűncselekményekkel szembeni fellépést nem írhatják felül Orbán Viktor és a Fidesz-KDNP hatalmi manipulációi.

Végül ezért szavazták meg a törvényt, de már a szavazás előtt is világossá tették, hogy az abban szereplő homofób kitételekkel nem tudnak azonosulni, és azokat a kormányváltás után törölni kívánják.

Ezért csúsztatásnak tartom Szijjártó miniszter úr hivatkozását arra, hogy a legnagyobb ellenzéki pártként biztosítottuk volna a törvény társadalmi legitimációját

– teszi hozzá Gyöngyösi Márton.